Reklama
SHOW - magazyn o gwiazdach

Jedz i piękniej

Cienkie włosy, zmarszczki, odwodniona skóra? Receptą na nie jest... twoje menu. Zobacz, jak łatwo i smacznie zafundować sobie upiększające kuracje.

Dobra kondycja naszego ciała zaczyna się od tego, co mamy na talerzu" - pisze Emilie Herbert w książce "Beauty & Food". I od razu dodaje, że dotyczy to również skóry i włosów, bowiem substancje odżywcze docierają do wszystkich komórek ciała. Herbert od lat specjalizuje się w badaniu wpływu pożywienia na urodę. Wie też, które produkty mogą pomóc przy konkretnych problemach z cerą, włosami, a swoimi radami dzieli się z czytelnikami. Sama zobacz, że to proste i tanie!

Skóra odwodniona - czyli taka, której brakuje wody. Nie myl z cerą suchą, której brakuje sebum. Skóra odwodniona jest napięta, łuszczy się, wiotczeje i szybko widać na niej zmarszczki. Żeby jej pomóc, dużo pij i jedz produkty bogate w NNKT - Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe, jak polifenole. Najlepszym ich źródłem są ryby morskie, olej lniany, rzepakowy, nasiona chia. Potrzebujesz również więcej przeciwutleniaczy, substancji ochronnych, które mają wpływ na strukturę kolagenu oraz hamują utlenianie lipidów w tkankach. Postaw na czarne porzeczki, jeżyny, maliny, śliwki, morele. Najlepsze warzywa dla ciebie to czerwona kapusta, papryka, szpinak, fasola, brokuły i pomidory.

Reklama

Słabe, wypadające włosy - potrzebujesz witamin z grupy B, cynku, manganu i siarki. W twoim codziennym menu powinny się znaleźć obfitujące w siarkę rzodkiewki, pory, kapusta i brokuły. Śliwki i natka pietruszki dostarczą ci manganu. Rób z nich koktajle! Dodawaj do nich szpinak - to źródło wit. B6. Witaminę B7, zwaną biotyną, znajdziesz w bobie i botwinie. Jest ważna, bo wspomaga wzrost komórek. Cynk jest obecny w zarodkach pszennych, płatkach owsianych, żółtku, orzechach. Nie pij zielonej herbaty w trakcie i po posiłku. Zakłóca wchłanianie żelaza i ogranicza porost włosów. Zamień ją na bogate w krzem napary z pokrzywy i skrzypu. W krzem obfitują także ogórki.

Cera pozbawiona blasku - ziemista, z widocznymi naczynkami krwionośnymi lub trądzikiem różowatym. Przede wszystkim postaw na witaminę C, która poprawia syntezę kolagenu w skórze. Najlepszym jej źródłem są czarne porzeczki, czerwona papryka, nać pietruszki oraz marchwi, szpinak. Sprzymierzeńcami twojej skóry są również karotenoidy zawarte w marchwi, dyni, morelach i batatach - przyczynią się do poprawienia jej kolorytu. Blasku twojej skórze doda selen. Jego dzienną, terapeutyczną dawkę zapewnią cztery orzechy brazylijskie.

Tłusta skóra i przetłuszczające się włosy - wybieraj produkty bogate w miedź. Właśnie ten pierwiastek reguluje produkcję sebum. W miedź obfitują morele, pestki dyni, nerkowce i sezam. Postaw również na cynk (wszystkie odmiany grochu, fasoli, żółtko, płatki owsiane) i przeciwutleniacze, które oczyszczają organizm. Jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy jest glutation obecny np. w karczochach i burakach.

Skóra wrażliwa, skłonna do podrażnień - taka, która nadmiernie reaguje na jakiekolwiek szkodliwe czynniki. Stąd takie dolegliwości jak pieczenie, zaczerwienienia, podrażnienie, łuszczenie. Aby przyspieszyć regenerację skóry, jedz produkty bogate w wit. A (marchew, szczaw, sałata rzymska, szpinak). Zaś selen (orzechy brazylijskie) i krzem (ogórki, cebula, czosnek, pełne ziarna zbóż, np. płatki owsiane) - by pomóc skórze odzyskać elastyczność.

Cera trądzikowa - twoją zmorą są zaskórniki, zaczerwienienia, pryszcze? Jedz produkty odkwaszające organizm (szparagi, czosnek, cebula) oraz bogate w siarkę (rzodkiewka, kapusta, por). Postaw na kwasy omega 3, ponieważ łagodzą stany zapalne. Zamiast oliwy używaj oleju lnianego i rzepakowego. Jedz tłuste ryby morskie, siemię lniane, nasiona chia, algi (chlorella).

SHOW 16/2017

Show
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy