Reklama

Zakynthos – wyspa kulinarnych przyjemności

Grecka wyspa Zakynthos to istny raj dla konserów smaku. Tu odkrywa się bogactwo i głębię aromatu lokalnych przysmaków. Co krok prawdziwy grecki smakołyk. Jak nie zgubić się w greckim menu i wybrać potrawy, których trzeba spróbować?

Kulinarne zwyczaje, o których warto wiedzieć

Pierwszą rzeczą, jaką dostrzega się po przybyciu do Grecji, jest bogactwo smakowitych zapachów. Grecy przywiązują do posiłków ogromną wagę! To one wyznaczają tutaj rytm dnia, a nieprzystosowanie się do zasad… po prostu się nie uda. W czasie sjesty nie załatwimy pilnych spraw, jak na przykład wizyta na poczcie czy w urzędzie. Grecy wówczas wypoczywają i zamknięte jest dosłownie wszystko, na czele z lokalami gastronomicznymi. Sjesta to dla Greków święty czas odpoczynku. Z tego względu warto dopasować swój rytm zwiedzania Zakynthosu do tamtejszych kulinarnych zwyczajów.

Reklama

Śniadanko, obiad i… wielka kolacja

Śniadania je się tutaj skromne – zwykle jest to kawa i sucharki. Obiad jemy w godzinach od 14 do 17, tuż po nim - wielka sjesta. No i ogromna kolacja, będąca najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Składa się zazwyczaj z kilku potraw. Wieczorny posiłek Grecy jedzą zwykle na mieście w restauracjach i tawernach. Towarzyszą temu spotkania rodzinne i towarzyskie, wraz z głośnymi, emocjonującymi pogawędkami. 

Ciekawostką dla turystów może być fakt, że zamawiając kilka dań w restauracji, dostanie się je wszystkie jednocześnie. W Grecji nie ma określonej zasady co do kolejności spożywanych posiłków, a idea podawania dań kolejno jest Grekom obca. Co więcej, posiłek dostanie się tutaj w temperaturze pokojowej. Według mieszkańców, tak smakuje najlepiej. To uwydatnia głębię ich smaku i aromatu. 

Greckie specjały, które musisz spróbować

Grecka kuchnia jest nie tylko pyszna, ale zdrowa i prosta. Charakteryzuje się szerokim zastosowaniem oliwy z oliwek, która wykorzystywana jest niemal w każdym daniu. Chrupiący chleb maczany w oliwie stanowi popularną grecką przekąskę. Kuchnia ta jest także bardzo aromatyczna ze względu  na bogactwo przypraw, jak na przykład oregano lub tymianek. Je się tu dużo warzyw - do najpopularniejszych należą pomidory, czosnek, szpinak, karczochy i koper włoski. Grecy przyrządzają warzywa na wiele sposobów: opiekają na węglach, smażą, duszą w sosie, rzadko są po prostu gotowane w wodzie lub na parze.

Prawdą jest, że można poświęcić dodatkowy tydzień urlopu na skosztowanie wszystkich greckich dań. Chcąc jednak poznać kulinarny charakter tego regionu, warto zamówić musakę – zapiekankę z bakłażanów z mięsem mielonym i sosem beszamelowym. Ten bakłażanowy afrodyzjak rozbudzi Twoje zmysły. Kto zaś ma ochotę na prawdziwą kulinarną ucztę, niech spróbuje kleftiko - pieczonej na pergaminie jagnięciny z warzywami. Amatorom zdrowego odżywiania z pewnością przypadnie do gustu choriatiki - czyli prawdziwa grecka sałatka. Ze świeżymi oliwkami i  serem feta wyprodukowanym przez mieszkańców wyspy, smakuje zupełnie inaczej, niż ta, którą możemy przygotować w domu. 

Nie zapominajmy również o owocach morza, które są jednym z głównych składników kuchni greckiej. Możemy raczyć się tutaj chociażby smażonymi kalmarami, marynowanymi ośmiorniczkami czy gotowanymi w winie rybami. Oprócz tego, popularne są oczywiście małże, krewetki oraz, mniej znane poza greckimi wyspami, jadalne jeżowce. 

Wizytówka wyspy – wino i oliwa z oliwek

Zakynthos, to prawdziwe zagłębie gai oliwnych i winnic. Ze względu na to, do każdego dania serwowane jest wino oraz świeży chleb nasączony aromatyczną oliwą, zwaną przez Homera „płynnym złotem”. Będąc na wyspie, możemy dotrzeć do samych źródeł tych regionalnych produktów. W miejscowości Lithakia, gdzie od połowy XIX wieku działa tłocznia oliwy, poznamy proces powstawania oliwy i jej rodzaje. Natomiast w pełnej uroku winnicy Callinico możemy skosztować lokalnych win, m.in. Retsina (białe wino z dodatkiem żywicy sosny).

Wizyta na wyspie Zakynthos, gwarantuje prawdziwą eksplozję smaku, która pobudzi nasze zmysły. Nic, tylko odwiedzić tę wyspę kulinarnych rozkoszy.

Smaki Zakynthos: gdzie pójść, żeby dobrze zjeść? 

W większych miastach aż roi się od restauracji, jednak nie we wszystkich możemy posmakować lokalnych dań. Dobrym wyborem będzie lokal „Seaside” w Laganas albo „Essence Restaurant” w Kalamaki. W poszukiwaniu lokalnych specjałów warto zajrzeć do klimatycznych tawern, które prowadzą mieszkańcy wyspy. Jedną z nich jest "The old vineyard” w okolicy Planos. 

Co wybrać z menu? Bianco - ryba w sosie cytrynowym gotowana z czosnkiem to wyśmienita potrawa, z której słynie Zakynthos. Natomiast frigania to tradycyjny deser z Zakynthos, z syropem cukrowo-cynamonowym oraz puszystą pianką z karmelem. Tym przepadającym za słodkościami z pewnością zasmakuje baklava – ciasto filo z nadzieniem z miodu, mielonych orzechów i cynamonu. 


materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy