Reklama

Podróż do krainy czarów

​Maroko leżące pomiędzy Morzem Śródziemnym, Oceanem Atlantyckim i równinami saharyjskimi jest krajem, gdzie natura dała upust swojej bogatej wyobraźni. To ziemia niezwykłych kontrastów, posiadająca kulturę i atmosferę, które jednoczą w swoim królestwie największe marzenia i najpiękniejsze tradycje Orientu.

Maroko oferuje ubarwione czapami śniegu szczyty gór Rifu i Atlasu, tętniące zielenią oazy pośród pustyni, złociste plaże, miasta królewskie, berberyjskie wioski, niesamowite smaki, zapachy... Stolicą nowoczesnego państwa jest Rabat. Symbol wieczności Maroka. Stolica mieniąca się kolorami bursztynu i hibiskusa, jednocząca historyczny dwór i współczesne miasto.

Białe miasto pochyla się nad rzeką jakby przeglądało się w lustrze. Tu odbijają się wieki historii, które przekształciły to stare miasto z czasów Almohadów w najbardziej królewskie ze wszystkich miast - w siedzibę króla. Leżący przy ujściu rzeki Bu Regreg Rabat pełen jest dostojnych budynków, bezkresnych złocistych plaż, pięknych pól golfowych.

Casablanca - stolica ekonomiczna kraju, metropolia międzynarodowa, której rozwój jest nieodłączny od aktywnej działalności portowej. Miasto jest dzisiaj ważnym miejscem dla świata biznesu. Przyciąga swoim magnetyzmem i wyjątkową aurą. To także centrum handlu i przemysłu. Dzięki meczetowi Hassana II, jednemu z najpiękniejszych na świecie, zyskuje też inny wymiar - duchowy.

Miastem, które warto zobaczyć jest Marrakesz. Wyrosłe u stóp ośnieżonych szczytów Atlasu, wśród czerwonych murów, w cieniu tysiącletniego gaju palmowego, pełne jest uroku, przepychu i tajemniczości. To właśnie tu powstały cudowne pałace, wielkie meczety, monumentalne budowle i bogate ogrody. Plac Dżemaa El-Fna, suki i medina tworzą duszę tętniącego życiem miasta, gdzie niezmiennie mieszają się dźwięki bębnów, zapach mięty, zgiełk tłumów, cienie i kolory.

Marzysz o odpoczynku na przepięknych plażach? Koniecznie odwiedź Agadir. Zatoka Agadirska jest tak piękna i tak gościnna, że słońce zamieszkuje ją przez 350 dni w roku. Klimat jest tu niezwykle łaskawy i wydaje się, że lato nie zamierza opuszczać miasta. Słona woda jest delikatna. Złociste plaże ciągną się kilometrami. Oprócz błogiego spokoju istnieje drugie oblicze regionu, barwne i pełne ciekawostek. Jazda konna, jachty, nurkowanie, narty wodne, wędkowanie, tenis, golf, kasyna, dyskoteki to tylko namiastka licznych atrakcji, które oferuje Agadir.

Nawet najwybredniejsi smakosze, wybierający się do Maroka, mogą być spokojni, że tamtejsze potrawy sprostają ich wymaganiom. Dzięki bogatej tradycji, a także licznym wpływom z okresu kolonialnego jest to kuchnia bardzo różnorodna. Turystom, którzy nie odważą się spróbować gotowanej głowy kozła czy móżdżku z jajkiem polecamy Tadżin .

Reklama

Tadżin, jedno z najbardziej charakterystycznych dla tego regionu dań, przygotowywany jest zazwyczaj w wielkim glinianym garnku. Baranina, cielęcina lub ryby duszone we własnym sosie uzyskują niepowtarzalny smak dzięki unikalnym przyprawom. W każdy piątek, po modlitwie w meczecie, na marokańskich stołach pojawia się druga obok tadżinu tradycyjna marokańska potrawa - kuskus, czyli pszenna kasza podawana z siedmioma rodzajami warzyw oraz z mięsem.

W restauracjach serwowane są również bardziej znane Europejczykom dania: szaszłyki, steki, panierowane sznycle, a także takie specjały jak wątróbki czy nereczki. Turyści zwiedzający nadmorskie miejscowości obok cudownych, piaszczystych plaż i niesamowitej architektury mogą liczyć na świeże owoce morza, a także ryby: szare i czerwone dorady, mątwy.

Na smakoszy lubiących wytworne otoczenie czekają eleganckie restauracje w Marakeszu, Adagirze i Fezie. Odwiedzając je, należy pamiętać, że źle postrzegane jest posługiwanie się przy posiłkach lewą ręką, która przez tubylców uważana jest za nieczystą.

Długą tradycję posiadają wyborne, a mało znane na świecie, marokańskie wina. Ich produkcję zapoczątkowali Fenicjanie, którzy sprowadzili do Maroka różne odmiany winorośli z innych śródziemnomorskich krajów. Wśród współcześnie produkowanych win na szczególną uwagę zasługują Cabernet President Rouge, a także podawany mocno schłodzony Ksar Rosé. Marokańczycy, którzy w większości przestrzegają islamskiego zakazu spożywania alkoholu, do posiłku piją wodę, coca-colę lub świeżo wyciskane soki, lecz na obcokrajowców obok wspomnianych już win czekają wspaniałe lokalne piwa, które w smaku przypominają wytwory niemieckich browarów.

Wśród najpopularniejszych należy wymienić Flag oraz Storck. W marokańskich kawiarniach można zastać niecodzienny dla Europejczyków widok. Spotykają się w nich głównie mężczyźni, którzy przy herbacie z miętą, kawie z mlekiem lub espresso prowadzą wielogodzinne dyskusje o polityce, trudach codziennego życia, ale także o kobietach. Maroko obfituje w prawdziwe skarby, ukryte za murami urokliwych miast i miasteczek. To królestwo urzekające swym czarem, który ma na imię gościnność.

MWMedia
Dowiedz się więcej na temat: Maroko | podróże | turystyka | plac | Plaże | jedzenie | kuchnia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy