Przejdź na stronę główną Interia.pl

​Kulinarne uczty na Chopoku

Culinary Weekend i kolacje w blasku pełni księżyca to atrakcje dla smakoszy, które przygotowały restauracje na szczycie Chopok na Słowacji.

Trzecia edycja Culinary Weekend odbędzie się w ośrodku narciarskim Jasna w dniach 28-30 stycznia 2016 r. Amatorów tej wyrafinowanej kuchni zapraszają dwie restauracje - tradycyjna górska Von Roll oraz Fou Zoo, serwująca coraz popularniejszą na świecie kuchnią fusion. Von Roll znajduje się w Lukowej na wysokości 1670 metrów. Powstała z pierwotnej stacji początkowej kolejki linowej. Fou Zoo w wolnym przekładzie oznacza "tam, gdzie powstaje wiatr“. To wyrafinowana kombinacja największych wspaniałości, które mogą zaoferować morze i ląd oraz Wschód i Zachód.

Dyrygentem Culinary Weekend będzie Michal Konrád i jego zespół, którzy na to wydarzenie przyjadą specjalnie z Bratysławy. Michal Konrád poznał kulinarne tajniki podczas pracy w wielu prestiżowych restauracjach, m.in. Cocoon, Kyashii i Chino Latino w Londynie. Zdobył też wiele nagród, a w 2015 r. - I miejsce w kategorii Szef Kuchni Roku.

Reklama

- W ostatnich latach jakość słowackiej kuchni bardzo się poprawiła i coraz więcej osób ceni w naszej restauracji kuchnię fusion. Odwiedzają nas gwiazdy, celebryci i ludzie, którzy chcą delektować się wyrafinowanym jedzeniem w dobrej atmosferze - opowiada Michal Konrád.

Podczas tegorocznej edycji Culinary Weekend będą serwowane takie potrawy jak: tatar z łososia, nowoczesne nigiri, polędwica wołowa czy... jajo smoka.

- To duża atrakcja nie tylko dla amatorów białego szaleństwa, którzy przyjechali do Jasnej na ferie zimowe, lecz również dla wszystkich turystów czy miłośników kulinarniów. Atmosferę tego wyjątkowego wieczoru dopełni pełen wrażeń wjazd ratrakiem śnieżnym - zapewnia Lukáš Egreši, szef kuchni Von Roll.

Wspaniałym uzupełnieniem tej kulinarnej gry zmysłów będzie niezwykła atmosfera przy blasku kominka oraz klimatyczna muzyka na żywo.

Cena: 70 euro od osoby.

Atrakcje w pełni

Dla osób lubiących niepowtarzalną atmosferę Rotunda na Chopoku proponuje magiczną kolację podczas pełni księżyca - 22 lutego i 23 marca 2016 r. Po zachodzie słońca kolejka linowa wwiezie gości aż na sam szczyt Chopoku. Z okien Rotundy będzie można cieszyć się rozległym widokiem na Tatry, Liptów i Horehronie i niezliczoną ilość gwiazd na niebie.

Rotunda, czyli połączona górna stacja kolei linowej Funitel i zadaszona stacja kolei gondolowej Chopok Juh, oferuje 360-stopniowy, panoramiczny widok na wysokości 2004 m n.p.m. W przyszłości stanie się też miejscem odpoczynku - zostaną w niej urządzone apartamenty i pokoje turystyczne z samodzielną recepcją oraz zapleczem socjalnym.

- Sama uczta obejmuje aż pięć doskonałych dań, serwowanych w towarzystwie muzycznych rytmów. Po doznaniach kulinarnych można spędzić miłe chwile na tarasie restauracji, skąd rozpościerają się niezapomniane widoki na górskie szczyty - mówi Zuzana Fabianova z ośrodków TMR a.s.

Cena: 43 euro od osoby.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje