Przejdź na stronę główną Interia.pl

Reklama

Kuchnia Cypru – mielibyście odwagę to zjeść?

Cypryjski ser halloumi można u nas dostać już w niemal każdym supermarkecie. Z kuchni bałkańskiej i greckiej znamy również moussakas i nie zaskakuje nas smak pity. Nie oznacza to jednak, że Cypr nie jest w stanie zrobić na nas kulinarnego wrażenia. O tych potrawach większość Polaków nigdy nie słyszała!

Mieszkańcy Cypru uwielbiają biesiadować, dlatego idąc do restauracji, musimy się nastawić, że spędzimy tam sporo czasu, szczególnie jeśli towarzyszyć nam będą miejscowi. Na początku na stół wjadą przekąski. Na obiad dostaniemy moussakas, czyli zapiekankę z warzyw i mięsa mielonego pod pierzynką z sosu beszamelowego, a może afelię, wieprzowinę duszoną w winie. Jednak kuchnia cypryjska ma do zaoferowania również bardziej kontrowersyjne smaki. Czy mamy odwagę spróbować czegoś nowego?

Wszystkiego po trochu

Reklama

Mezé stanowi dla mieszkańców Cypru posiłek, który sprzyja wspólnemu biesiadowaniu. Składa się z małych porcji różnych potraw i przypomina menu degustacyjne. Na pewno na stole znajdzie się słynne grillowane halloumi, sałatka z warzyw i sera feta, kawałki mięsa z rusztu lub ryby, pomidory nadziewane ryżem, pita, oliwa.

Zostaniemy również poczęstowani różnego rodzaju pastami. Niektóre z nich dobrze znamy, na przykład humus, czyli pastę z ciecierzycy i sezamową pastę tahini. Może się jednak pojawić również karaoli yahni. Jest to danie z drobnych ślimaków duszonych w doprawionym ziołami sosie pomidorowym. Nie każdy też będzie miał odwagę spróbować pochodzącej z kuchni greckiej pasty z ikry, czyli taramosalaty.

Zupa

Na pewno zasmakuje nam giouvarlakia, czyli zupa cytrynowa z klopsikami z wieprzowiny. Nie powinno nas także zaskoczyć avgolemono. Ta zupa również przyrządzana jest z soku z cytryny, ale połączonego z ubitymi jajkami. Masę dolewa się do bulionu drobiowego.

Większym zaskoczeniem będzie dla nas trahana. W jej skład wchodzi kwaśne mleko i namaczana w nim przez kilka godzin pszenica. Uzyskaną w ten sposób pastę rozcieńcza się bulionem, można dodać sera halloumi i odpowiednio doprawić. W miejscowych sklepach kupimy gotową trahanę w postaci proszku, który rozpuszcza się w zupie.

Danie główne

Wbrew pozorom kuchnia cypryjska nie jest typową kuchnią śródziemnomorską. Raczej dominuje w niej mięso niż ryby i owoce morza, które u wybrzeży wyspy występują w nieznacznych ilościach. Dlatego częściej na stole goszczą baranina i wieprzowina niż krewetki czy dorady. Chyba najbardziej popularnym daniem jest souvla, czyli duże kawałki mięsa z grilla.

Cypryjczycy uwielbiają także souvlaki, szaszłyki z mięsem i warzywami. Prócz wspomnianego moussakas można zamówić inną zapiekankę mięsną, zwaną kleftiko. Przyrządza się ją z baraniny i jagnięciny. Pewne kontrowersje wzbudza w nas sheftalia, czyli mielone mięso wieprzowe lub jagnięce owinięte w zwierzęce jelito. Jednak ci, którzy mają opory przed spróbowaniem dania, powinni sobie przypomnieć, jak robiona jest nasza kiełbasa.

Deser

Większość cypryjskich deserów przyrządza się z soków i przetworów owocowych, na przykład loukoumi o konsystencji galaretki. By przyrządzić ten prosty deser, należy sok owocowy zagęścić mąką ziemniaczaną lub kukurydzianą, dodać cukru i cytryny, a po stężeniu pokroić w kostki i obficie posypać cukrem pudrem.

Mieszkańcy Cypru szczycą się również glyka tou koutaliou, czyli w tłumaczeniu "słodką łyżeczką". Pod tą nazwą kryją się przetwory z różnych owoców, a nawet orzechów, bakłażana czy skóry arbuza. Turystów na pewno zaskoczy widok Cypryjczyków jedzących... świeczki. To nie świeczki, tylko soutzoukos, połączone sznurkiem orzechy zatopione w masie z soku z winogron, zagęszczonej mąką kukurydzianą i cukrem. Mają podłużny kształt, więc wyglądają jak świeca albo kiełbasa, smakują jednak wyśmienicie, więc warto przełamać niechęć i spróbować cypryjskiego przysmaku.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje