Reklama

Kraina przyjemności

Górna Austria to raj dla miłośników wędrówek. Można tu podziwiać malowniczą Dolinę Dunaju oraz liczne jeziora i zwiedzać zabytkowe miejscowości. To w Górnej Austrii (w Bad Ischl) swoją letnią rezydencję miał cesarz Franciszek Józef! Dla tych, którzy nie lubią podróży o pustym żołądku, mamy kilka praktycznych wskazówek.

Styl.pl:  Górna Austria uchodzi za stolicę knedli. Jakie knedle się tam podaje?

Urszula Łapanowska: - Zgadza się - knedle to flagowa potrawa Górnej Austrii, która słynie z wszelkich możliwych odmian: od tych zapiekanych (mühlviertler Knödel) po maleńkie, znane jako Innviertler Knödel i od tych z wytrawnym nadzieniem, aż po te ze słodkimi owocami w środku.

Górnoaustriackie przysłowie: "Wenn man keinen Knödel isst, so hat man den ganzen Tag Hunger“, czyli nic innego, jak: "Kto nie zje knedla, ten będzie cały dzień głodny" jest doskonałym dowodem na to, jak istotne miejsce w górnoaustriackiej kuchni zajmuje właśnie ta potrawa.

Reklama

Jakie jeszcze dania są popularne w tym regionie?

- Oprócz niezliczonych rodzajów knedli Górna Austria swoją kuchnią nie odstaje od pozostałych regionów. Zimą je się tu "Bratl“, czyli pieczeń z kapustą oraz... knedlami. Mieszkańcy Górnej Austrii to miłośnicy austriackiej odmiany curlingu (tzw. Eisstockschießen) - przegrani tych rozgrywek muszą zaprosić wygranych właśnie na "Bratl". Do mięsnych specjałów zalicza się tutaj również żeberka ("Ripperl“) oraz "kiełbasianą sałatkę“, czyli drobne plastry kiełbasy, doprawione octem i cebulą. Znanym dodatkiem, którego nie może zabraknąć na tzw. Brettljause, czyli małym posiłku w ciągu dnia, jest "Erdäpfelkäs“ - pasta z ziemniaków i śmietany - kiedyś uważana za jedzenie biednych, a dziś stanowiąca element kuchni górnoaustriackiej.

Z Górnej Austrii wywodzi się też owiany legendą Tort z Linzu. Jak wygląda jego historia?

- "Linzer Torte" to jeden z najstarszych tortów na świecie, którego nazwa w przepisach po raz pierwszy pojawiła się już w 1653 r. Kto wymyślił tę nazwę - pozostanie na zawsze jednak tajemnicą. Nazwa torciku odnosi się do samego miasta Linz, a nie jak się domniemuje cukiernika nazywającego się Linzer, który po raz pierwszy ten tort wykonał.

Dzisiejszy torcik z Linz to nic innego jak aromatyczne kruche ciasto, pokryte marmoladą porzeczkową i upieczone z charakterystyczną kratką. 

Od ponad 80 lat oryginalny "Linzer Torte" przygotowuje cukiernia Jindrak, produkując każdego roku ponad 95.000 (!) sztuk tego specjału.

Jakie jeszcze desery jada się w Górnej Austrii?

- Linzer Torte to nie jedyna pokusa, która czeka odwiedzających Górną Austrię.

Wśród słodkości, których należy spróbować są również tzw. rogaliki z Linz (Linzer Kipferl), czyli maślano-cytrynowe ciasteczka w połowie zamoczone w czekoladzie czy też "oczy Linz" (Linzer Augen), kruche ciasteczka napełnione marmoladą porzeczkową, wyglądem przypominające właśnie oczy.

Wielbicielom czekolady polecam natomiast tzw. Ischler Törtchen, czyli kruchy torcik, a właściwie ciasteczko przekładane i oblane czekoladą. 

Co to są Mauerforelle?
 
- "Maurerforelle" to żartobliwe określenie na przekąskę przygotowywaną zwykle dla pracowników trudniących się pracą fizyczną. Słowo "Forelle" oznacza w języku niemieckim pstrąga, a mianem "Maurer" określamy murarza - zatem teoretycznie powinna być to ryba, ale "Maurerforelle" to nic innego jak...  kiełbasa z cebulą.  

Jakie są najciekawsze produkty regionalne?  

- Po pierwsze: by mieć pewność, że mamy do czynienia z produktami lokalnymi, wybierajmy te, które oznaczone są marką "Genussland Oberösterreich", co w wolnym tłumaczeniu możemy określić jako "Górna Austria - kraina przyjemności".  

Lista regionalnych produktów jest długa, ale chcąc spróbować tych flagowych należy przede wszystkim skosztować lokalnych wyrobów mlecznych, ryb z jezior Salzkammergut czy wypieków, z których słyną lokalne piekarnie. Cała lista produktów górnoausriackich dostępna jest na: http://www.genussland.at/produkteproduzenten.html 

Czego warto się napić po posiłku?

- Górna Austria znana jest przede wszystkim z wytwarzanego tutaj "moszczu owocowego", również tego alkoholowego, którego produkcja stanowi ponad połowę całkowitej produkcji austriackiej. Równie znane są produkowane w tym regionie bezalkoholowe soki z jabłek i gruszek.

Specjałem regionu Mühlviertel jest natomiast piwo, które swój charakterystyczny smak zawdzięcza chmielowi uprawianemu w regionie oraz wodzie wydobywanej ze specjalnych źródeł (tzw. Urgesteinswasser).

Dla osób mniej ciekawych lokalnych smaków - Górna Austria oferuje standardowe napoje znane w całej Austrii, w tym niezliczone rodzaje "sznapsów".

Dowiedz się więcej o kuchni austriackiej!

 

Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy