Przejdź na stronę główną Interia.pl
Jak smakuje Grecja?

Tradycyjna grecka kuchnia

Zamykasz oczy, myślisz: Grecja. Oczami wyobraźni widzisz antyczne zabytki, białe domki w małych miasteczkach, kozy wypasające się na pagórkach, piaszczyste plaże nad ciepłym morzem... Wiesz, jak wygląda Grecja, ale czy wiesz, jak smakuje?

Nie tylko feta

Grecja to raj dla fanów sera. Stanowią one jeden z głównych składników tamtejszej kuchni. Najpopularniejszy z nich to oczywiście feta - lekki, biały ser wytwarzany tradycyjnymi metodami z pasteryzowanego mleka owczego (z ewentualną domieszką mleka koziego). Ze względu na fakt, że przez około dwa miesiące dojrzewa w słonej zalewie - wodzie lub serwatce - zaliczany jest do serów solankowych. Dzięki temu też pozostaje wilgotny.

Od 2002 roku nazwa "feta" jest chroniona i zastrzeżona wyłącznie dla serów pochodzących z Grecji. Jednak świat greckich serów nie kończy się na fecie. Jednym z najstarszych żółtych serów jest wyrabiana z mleka owczego i koziego graviera. Jest - zaraz po fecie - najpopularniejszym greckim serem.

Będąc na Krecie warto wybrać się w okolice Chanii, by samemu ocenić jego ostry, lekko słodkawy smak, który na długo pozostaje w pamięci. Kefalotiri to także żółty, długo dojrzewający ser. Posiada niewielką ilość dziur, jest słony i twardy. Nadaje się głównie do zapiekania lub posypywania ciepłych potraw. Serowi smakosze powinni spróbować także produkowanego na Peloponezie sera o nazwie sfela (występującego w formie długich pasów) czy dojrzewającego w winie owczo-koziego sera krasotyri, specjalności wyspy Kos.

Kolebka europejskiego winiarstwa

Kulinarne zwiedzanie Grecji nie może wręcz obyć się bez degustacji tamtejszych win. Kraj Homera jest przecież kolebką europejskiego winiarstwa, które liczy sobie około 4 tysięcy lat! Najpopularniejszymi szczepami wśród niemal 150 tysięcy hektarów winnic są między innymi Aghiorghitiko (uprawiany głównie na południu kraju, pozyskuje się z niego czerwone wino o lekkim, porzeczkowym posmaku), Xynomavro (dosłownie: "kwaśna czerń", wina otrzymywane z tej odmiany mają mocny, kwasowy smak) Assyrtico (produkuje się z niego wino wytrawne wzbogacone cytrusowym aromatem) oraz Athiri (przygotowuje się z niego wina musujące).

Każdy region Grecji może poszczycić się własnym, wyjątkowym dla siebie stylem uprawy, a co za tym idzie - specyficznym winem. Na szczególną uwagę zasługuje Kreta i jej miejscowe szczepy - Kotsifali, Mandilaria, Rozaki, Liatikos, Vilana, Malvasia di Candia.

Letnie festiwale win odbywają się niemal w każdym zakątku kraju i stanowią wyjątkowe wydarzenie kulturalne. Jeśli wybieramy się na wypoczynek na Kretę, warto pod koniec lipca odwiedzić Rethymnon, gdzie mające miejsce w tym czasie winobranie jest prawdziwą ucztą dla tych, którzy kochają muzykę, taniec i oczywiście wino.


Ouzo, retsina, rakija - greckie trunki, które zapamiętasz na długo

Nie samym winem przecież żyje Grek. Najpopularniejszym greckim trunkiem jest ouzo - wódka o zawartości alkoholu do 48 proc, o smaku anyżowym, wytwarzana z połączenia winogron, jagód i ziół. Ze względu na wyjątkowo intensywny smak (w ustach pozostaje na długo...), często podawana z wodą - rozcieńczenie trunku dodatkowo sprawia, że staje się on mętny i zmienia kolor na mleczny. Retsina z kolei jest alkoholem, którego produkcja poza granicami Grecji jest prawnie zabroniona.

W czym tkwi jego oryginalność? Jest to białe wino aromatyzowane, do którego, w trakcie produkcji, dodaje się żywicę sosny alpejskiej. Dzięki temu trunek nabiera cierpkiego, dość specyficznego smaku - przypomina raczej syrop niż wino, choć po zmieszaniu z wodą lub colą może stanowić orzeźwiający napój.

Ostatni trunek, rakija (raki), to południowy odpowiednik naszego bimbru. Wytwarzana jest ze sfermentowanych winogron, które wcześniej użyte zostały do produkcji wina. Ten dość mocny alkohol (ok. 40-50 proc.) na Krecie podawany jest niemal po każdym posiłku i do dziś stanowi symbol gościnności gospodarza.

Złoto w płynie

Grecka, złocistozielona oliwa z oliwek - zwana przez Homera płynnym złotem - jest produktem, bez którego nie wraca się ze słonecznej Hellady. Stanowi doskonały dodatek do sosów i sałatek, a dodatkowo posiada szereg właściwości leczniczych (między innymi chroni przed zawałami serca). By móc pospacerować wśród, chyba najpiękniejszych w całej Grecji, oliwnych gajów, a przy tym zaopatrzyć się w wysoko cenioną oliwę, warto wybrać wyspę Korfu.

Kolorowa i aromatyczna kuchnia grecka

Prosta, domowa kuchnia grecka uważana jest za jedną z najsmaczniejszych i najzdrowszych. Pełna jest kolorach warzyw, pachnąca ziołami, które nadają potrawom wyjątkowy charakter. Będąc w Grecji koniecznie trzeba spróbować takich dań jak moussaka (zapiekanka z jagnięciny z dodatkiem bakłażanów), dolmadákia (danie podobne do naszych gołąbków - mięso zawijane w liście winogron) czy pieczona koźlina.

Nie zapominajmy również o owocach morza, które są jednym z głównych składników kuchni greckiej. Możemy raczyć się chociażby smażonymi kalmarami, marynowanymi ośmiorniczkami czy gotowanymi w winie rybami. Oprócz tego, popularne są oczywiście małże, krewetki oraz mniej znane poza greckimi wyspami jadalne jeżowce. Nic, tylko odwiedzić ten kraj kulinarnych rozkoszy.

Sprawdź: Grecja - idealne wczasy z TUI

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje