Reklama

Reklama

​Bar z fast foodem sprzed 2000 lat. Co było w menu?

Myślisz, że budki z kebabem, frytkami czy zapiekankami to wynalazki ostatnich kilkudziesięciu lat? Okazuje się, że uliczne bary z fast foodem funkcjonowały już 2000 lat temu.

Jeden z takich barów, zachowany w doskonałym stanie, odkryli niedawno archeolodzy w Pompejach. Tak zwane thermopolium jest pokryte kolorowymi freskami, a w środku zachowały się nawet resztki jedzenia. Co było w menu? Wieprzowina, ryby, ślimaki i wołowina. Ponieważ freski zdobiące bar przedstawiają koguta i kaczki, badacze domyślają się, że drób również był w ofercie. Na miejscu znaleziono także przybory kuchenne, butelki na wino i kruszony bób, który dodawano do wina. Takich barów było w Pompejach około 80. To pierwszy odkryty w niemal nienaruszonym stanie. Pompeje zostały zniszczone w 79 r n.e. w wyniku erupcji wulkanu. Miasto pokryła kilkumetrowa warstwa popiołów, która pogrzebała jego mieszkańców. Ruiny miasta zostały odkryte w XVI wieku. Prace archeologiczne do tej pory nie zostały zakończone.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje