Przejdź na stronę główną Interia.pl

Wypadają mi włosy. Co robić?

Na twojej szczotce jest ich więcej niż zwykle. Staraj się je wzmocnić za pomocą diety.

Zimą włosy stają się słabsze. Często jest to spowodowane niedoborem cennych substancji. Odpowiedni sposób odżywiania może zdecydowanie spowolnić ten proces. Oto produkty, które najlepiej wtedy jeść.

Łosoś

Reklama

Włosy podobnie jak paznokcie są zbudowane z białka. Dlatego trzeba o nim pamiętać, by pomóc im rosnąć i wzmocnić te, które już istnieją. Białko jest też potrzebne do produkcji keratyny wchodzącej w skład włosa. Najlepszy wybór to morskie białko o wysokiej jakości.

Najwięcej znajduje się go w łososiu. Dodatkowo zawiera on kwasy tłuszczowe omega-3, które pasmom nadają połysk. W łososiu jest też wiele witamin (A, B12, D) i wapń, których szczególnie potrzebują włosy kobiet.

Miód

On też poprawia wygląd fryzury, zmiękcza kosmyki i zatrzymuje wilgoć. Wzmacnia cebulki, odpowiedzialne za wzrost włosów. Działa antybakteryjnie i antyseptycznie, chroni przed infekcjami, które osłabiają cebulki.

Wykazały to badania osób z łojotokowym zapaleniem skóry głowy, które objawia się m.in. świądem i wypadaniem włosów. Smarowały głowę co 2 dzień przez 4 tygodnie roztworem z 90 proc. miodu i 10 proc. wody. Dzięki temu u wszystkich badanych włosy się wzmocniły.

>>>Na kolejnej stronie poznasz inne produkty<<<

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje