Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Zadbaj o suchą skórę

​Mróz, wiatr oraz suche powietrze w przegrzanych pomieszczeniach sprawiają, że skóra szybko staje się przesuszona i szarzeje. Najbardziej podatne na to są dłonie, łokcie i pięty. Jak o nie zadbać, żeby były piękne, gładkie i przyjemne w dotyku?

Wrażliwe dłonie

Reklama

Zawsze pamiętaj o ochronie skóry dłoni i pozbądź się złych nawyków, np. mycia rąk w bardzo ciepłej wodzie czy sprzątania bez gumowych rękawiczek. Zimą z kremem do rąk się po prostu nie rozstawaj. Wybierz preparat z aloesem, pantenolem oraz alantoiną (działają kojąco), masłem shea (dobrze nawilża) lub gliceryną (wzmacnia ochronę skóry). Raz w tygodniu samodzielnie zrób zabieg parafinowy. 

Szorstkie łokcie

Przynajmniej 2 razy dziennie stosuj krem nawilżający, zaś raz w tygodniu złuszczaj martwy naskórek. Gdy skóra jest mocno przesuszona, wypróbuj oliwkę dla dzieci - dobrze natłuszcza i regeneruje. Gdy skóra łokci zaczyna szarzeć, rozjaśni ją cytryna (skóra nie może być popękana!) - pocieraj nią łokcie. 

Suche stopy

Zimowy krem do stóp powinien być intensywnie nawilżają- cy i odżywczy: z witaminą E, mocznikiem, gliceryną i miodem. Istotne są też składniki przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, np.: olejek z  drzewa herbacianego, lawenda. Gdy stopy nadmiernie się pocą, sięgnij po kremy z wyciągiem z szałwii lub tymianku. Raz lub 2 razy w tygodniu nałóż grubszą warstwę kremu, załóż specjalne cienkie bawełniane skarpetki i połóż się spać. To skuteczny zabieg wygładzający.

Jeśli masz przesuszoną skórę, zmień dietę

Uzupełniaj płyny

Przyjmuj przynajmniej 1,5 l płynów dziennie. Pij wodę, ziołowe herbatki, wyciskane soki owocowe lub warzywne (nie te z kartonu) i... jedz zupy. Witaminy A i E 

Odżywiają skórę

Witaminę A znajdziesz w jajkach, marchewce, brokułach i makreli, zaś E jest w migdałach, kapuście, papryce i szpinaku.

Nasyć organizm żelazem 

Dobrze przyswajalne przez organizm żelazo jest w podrobach (np. wątróbce, sercach), natce pietruszki, pełnoziarnistych produktach zbożowych czy suszonych owocach (figach, morelach i daktylach).

Tłuszcze nienasycone

Staraj się codziennie dostarczać je organizmowi. Najwięcej jest ich w ziarnach i orzechach, rybach, owocach morza, w oliwie z oliwek, oleju rzepakowym i awokado.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje