Przejdź na stronę główną Interia.pl

Zadarta skórka przy paznokciu

Ta bolesna dolegliwość najczęściej jest skutkiem wysuszenia skórek w wyniku częstego moczenia dłoni i kontaktu z detergentami. A także niedoboru witamin (zwłaszcza C i A). Sprzyja jej również obgryzanie paznokci. Problem ten dotyczy też osób, których praca wymaga dotykania papieru – wyciąga on ze skóry tłustą warstwę ochronną.

Warto zmiękczyć

Reklama

Wlej do małej miseczki podgrzaną oliwę z oliwek (lub olej kokosowy czy arganowy). Mocz paznokcie przez 10 minut. Inny sposób: nasącz oliwą wacik kosmetyczny, potrzyj nim paznokcie i ich otoczenie. Poczekaj, aż oliwa wchłonie się w skórę.

1. Chroń ręce rękawiczkami – przy domowych pracach gumowymi, na dworze w mróz – wełnianymi.

2. Nie obskubuj zadartych skórek. Obcinaj je (jak najwcześniej) małymi, ostrymi, czystymi nożyczkami.

3. Po każdym umyciu dłoni nawilżaj je kremem, balsamem czy maścią witaminową.

4. Bolesne miejsce posmaruj kremem zmiękczającym. Osłoń opatrunkiem z przylepcem, zostaw na noc.

5. Nie wycinaj skórek u nasady paznokci. Lepiej je zmiękczyć i odsunąć specjalnym patyczkiem.

Zobacz także:


Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje