Reklama

Reklama

Woda różana w kosmetyce

W celu zadbania o odpowiednie nawilżenie i jednocześnie rozświetlenie skóry warto używać wody różanej.

Modne nie tylko dziś. Już w starożytności płatki róż wykorzystywano do celów kosmetycznych. Czy wiesz, że aby uzyskać kilogram olejku różanego, potrzeba aż 5 tysięcy ton płatków? Co nas zachwyca w kosmetykach różanych? Przede wszystkim aromat. Niesamowity, kojący i relaksujący. Jednak oprócz niewątpliwych walorów terapeutycznych olejek różany ma cały szereg innych zalet. 

Reklama

Nie uczula, dlatego kosmetyki z jego zawartością świetnie pielęgnują skórę wrażliwą, skłonną do podrażnień i alergii. Dzięki działaniu ściągającemu stosowany jest również w preparatach tonizujących, ale też niwelujących drobne zmarszczki. Zawiera naturalne antyoksydanty - witaminy E i C, które poprawiają napięcie skóry, zwiększają jej elastyczność, ale też usuwają obrzęk, wyrównują kolor.

Woda różana - produkt uboczny procesu pozyskiwania olejku, to z kolei najlepszy tonik do każdego rodzaju cery. Ponieważ łagodzi podrażnienia, doskonale sprawdzi się jako kompres na zmęczone oczy, a także pomocniczo w leczeniu zapalenia spojówek.

43/2016 Tele Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama