Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Przepisy dla utrzymania młodości skóry

Młoda skóra. Najwięcej kobiet właśnie tego chce dla swojej skóry, żeby wyglądała młodo, żeby nie się starzała, nie szarzała, żeby zmarszczki się nie pojawiały albo zostały chociaż spłycone. O starzeniu skóry napisano wiele rozpraw, o zatrzymaniu młodości jeszcze więcej, a skórze można pomóc, raczej nie przeszkadzać - piszą Agata Ziemnicka i Julien Sosso w książce “Zdrowa i promienna skóra. 60 potraw dla pięknej cery".

Na starzenie skóry wpływają głównie wolne rodniki. Jeśli jesteśmy aktywni fizycznie, jeśli jesteśmy narażeni na miejskie, ciężkie środowisko, jeśli palimy papierosy, to żeby zneutralizować wolne rodniki, potrzebujemy bardzo wielu antyoksydantów. Należą do nich witaminy C i E, likopen, cynk, selen, miedź oraz substancje bioaktywne: polifenole (flawonoidy, izoflawonoidy, fitoestrogeny, katechiny).

Reklama

Dodatkowo, poza działaniem antyoksydacyjnym, witamina C uczestniczy w produkcji elastyny, która odpowiada za zachowanie owalu twarzy i za prawidłową elastyczność skóry, zwiększa też gęstość skóry właściwej. Warto więc dodać do codziennej diety produkty bogate w witaminę C. Z kolei witamina E uczestniczy w produkcji kolejnego kluczowego dla skóry białka - kolagenu. A jeśli chcemy jeszcze bardziej wzmocnić produkcję kolagenu, warto jeść produkty bogate w krzem.

Poza witaminami antyoksydacyjnymi ogromne znaczenie dla utrzymania młodego wyglądu skóry mają witaminy z grupy B. Dlaczego? Słyną raczej z właściwości zwiększających nawilżenie skóry; będę je wychwalać i proponować dalej, ale! Witaminy z grupy B odgrywają ważną rolę w częściowym przeciwdziałaniu procesowi glikacji.

A czym jest glikacja? Przy spożyciu nadmiernej ilości cukru prostego, czyli po prostu cukru, słodyczy, lizaków, cukierków, ale także pieczywa i makaronów z pszennej mąki przetworzonej, tzw. białej, w organizmie dochodzi do reakcji glikacji. To łączenie cząsteczek cukru z cząsteczkami białek, co może nieodwracalnie zniszczyć białka. Część białek udaje się organizmowi zregenerować, szczególnie te o krótkiej żywotności, ale są takie białka, jak niestety kluczowe dla wyglądu skóry kolagen i elastyna, które pozostają w naszym organizmie dłużej, są więc znacznie częściej narażone na kolejne procesy glikacji, przez co stają się sztywne, zniekształcone i tracą właściwości elastyczne.

Im mniej cukru prostego w diecie, tym lepiej. Nie mam tu na myśli fruktozy, która jest cukrem zawartym w owocach. Poza cukrem, w owocach znajdziemy dużo błonnika, wody, antyoksydantów i witamin, które same w sobie doskonale wpływają na skórę, owoców się więc nie boimy. Raczej kajzerek i pyszniutkiego makaronu.

Produkty

Witamina E: olej słonecznikowy, olej rzepakowy, kiełki pszenicy, migdały, orzechy włoskie, ziemne, laskowe, pestki słonecznika, pestki dyni, szpinak, marchew, papryka.

Witamina C: porzeczki, papryka czerwona, zielona i żółta, pomarańcze, truskawki, natka pietruszki, cytryny, kiwi, gotowane brokuły, gotowany jarmuż, żurawina (najlepsza świeża).

Cynk: wszystkie orzechy, fasola, produkty zbożowe pełnoziarniste.

Selen: orzechy brazylijskie, kakao, kasza gryczana, łosoś.

Krzem: daktyle, banany, kasza gryczana, owoce morza.

Witaminy z grupy B: produkty zbożowe pełnoziarniste, pestki, ryby, jaja, twaróg.

Sprawdź przepisy dla utrzymania młodości skóry na kolejnych stronach >>>

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje