Reklama

Reklama

Poznaj moc pospolitego chwastu

Napary, płukanki i sok wyciśnięty ze świeżych liści i łodyg pokrzyw mają wiele leczniczych właściwości.

Pokrzywa uważana przez miłośników ogrodnictwa za zbędny chwast jest od wieków niezmiennie ceniona przez zielarzy. Ta niepozorna roślina o parzących łodygach i liściach zawiera bowiem wiele cennych witamin i pierwiastków, które sprawiają, że wszechstronnie dba o nasze zdrowie.

Reklama

Przede wszystkim pokrzywa poprawia pracę układu moczowego i chroni go przed rozwijaniem się stanów zapalnych pęcherza i nerek. Zintensyfikowana produkcja moczu sprzyja również naturalnemu oczyszczaniu nerek z piasku i ewentualnych kamieni.

By odczuć to działanie, warto regularnie pić napar z tej rośliny. Otrzymasz go, zalewając wrzątkiem kilka świeżych liści rośliny lub kawałek jej drobno pokrojonego korzenia. Czas zaparzania powinien wynosić około dziesięciu minut, czyli do momentu, w którym napar uzyska jasnożółtą barwę i gorzkawy smak.

Na włosy tłuste oraz z łupieżem

Natomiast świeży sok pokrzywowy to skuteczny środek wzmacniający organizm i dodający blasku urodzie. Pozwala też uporać się z zakwaszeniem organizmu. Przygotujesz go, przepuszczając przez sokowirówkę pęk świeżych liści i łodyg pokrzywy. By zobaczyć efekty, staraj się raz na dobę wypić około dwadzieścia mililitrów takiego świeżo wyciśniętego soku. Za to napar przygotowany z całych roślin nadaje się do zastosowania jako płukanka do włosów przetłuszczających się i tych z łupieżem.

Chcesz przygotować taki kosmetyk?

Pięć całych pędów pokrzywy zalej połową litra wrzącej wody i odstaw pod przykryciem do naciągnięcia. Gdy napar przestygnie, odcedź płyn i przepłucz nim świeżo umyte pasma. Zastosowanie takiej pokrzywowej płukanki nie wymaga spłukiwania. Ale warto wiedzieć, że włosy jasne po ziołowym przepłukaniu mogą nabrać lekko zielonej barwy!

Jedz te chwasty na co dzień!

Nie zapominajmy, że pokrzywa doskonale sprawdza się także w domowym jadłospisie. Jej świeże liście można wykorzystać do przyrządzenia wiosennej sałatki, ale nadają się one także do tego, by usmażyć je w cieście naleśnikowym lub podać w postaci zupy.

Pyszną zupę pokrzywową przygotowujesz, dusząc na małym ogniu posiekane liście rośliny z dodatkiem czosnku. Po kwadransie należy dolać do nich odrobinę wcześniej ugotowanego bulionu warzywnego i tyle samo mleka. Gdy całość się zagotuje, pozostaje już tylko zagęścić zupę śmietaną z mąką i doprawić ją. Potrawę podajemy z chlebem i jajkami, czyli tak jak szczawiową lub żurek.

Agnieszka Pacuła

25/2014 Twoje Imperium

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje