Reklama

Piękno prosto z filiżanki

Doceniajmy herbatę nie tylko za walory smakowe.

Jakie są sekrety herbaty?

1. Gdy parzymy filiżankę herbaty, nie zastanawiamy się, jaki ma skład, ważniejsze są walory smakowe. Niektórych może zdziwić, jak dużo zawiera witamin - P, A, B, C i K, a także ważnych związków mineralnych, takich jak potas, wapń, sód czy magnez. Dlatego jest składnikiem kosmetyków pielęgnacyjnych do twarzy i włosów.

2. Zawiera także taninę, która niweluje opuchnięcia, i kofeinę poprawiającą mikrokrążenie. Często więc bywa składnikiem preparatów modelujących sylwetkę i ujędrniających skórę ciała. Nie można również zapominać o jej działaniu relaksującym, dlatego jej aromat wykorzystuje się w perfumach i kosmetykach do kąpieli.

Reklama

Napój dla cery

1. Kosmetyki z herbatą mają działanie silnie odmładzające. Dlaczego? To dzięki polifenolom, które potrafią walczyć z wolnymi rodnikami. A one właśnie w dużej mierze odpowiedzialne są za starzenie się skóry. Najwięcej polifenoli zawiera biała i zielona herbata.

2. Kremy, które mają je w składzie, pobudzają skórę do regeneracji, wygładzają i rozświetlają (biała herbata bogata jest także w witaminę C). Dlatego poleca się je kobietom dojrzałym, zwłaszcza przed nadchodzącym latem.

3. Kosmetyki z herbatą wzmacniają skórę i chronią ją przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym. Jednak nie w tak wysokim stopniu, by zastępowały kremy z filtrami. Mają także działanie kojące i wyciszające skórę. Szczególnie zalecane są do stosowania wieczorem.

Blask włosów

1. Herbata ma wpływ na pobudzenie regeneracji cebulek. W szamponach najczęściej wykorzystuje się zieloną herbatę, która również ma właściwości odświeżające, wzmacniające cebulki włosów, a także hamujące ich przetłuszczanie się.

2. Zielona herbata poprawia też ukrwienie skóry głowy, co ma wpływ na jej dotlenienie. Gdy więc nasze włosy są osłabione, do ich mycia stosujmy szampony z zieloną herbatą.

3. Oprócz kosmetyków z herbatą można stosować domowe płukanki. Najprostszy sposób to do ostatniego płukania włosów dolać mocny napar herbaty.

Życie na gorąco 15/2011

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama