Przejdź na stronę główną Interia.pl

Paznokciom na ratunek

Zdrowe i mocne są prawdziwą ozdobą dłoni.

Bezpieczne usuwanie skórek

Pamiętajmy, aby skórek przy paznokciach nie wycinać, ponieważ będą pękać i narastać na płytki. Wystarczy zmiękczyć je w ciepłej wodzie z mydłem i odsunąć specjalną szpatułką lub brzegiem ręcznika. Można także moczyć palce w podgrzanej oliwie, która dodatkowo odżywi płytkę paznokci. Pamiętajmy o delikatnym odsuwaniu skórek po każdym umyciu rąk.

Zmiana zabarwienia

Reklama

Płytki paznokcia nie zawsze bywa spowodowana używaniem lakieru. Żółknięcie może wskazywać np. na choroby układu oddechowego, płuc, nerek lub wątroby. Z kolei zbyt blade paznokcie mogą być jednym z symptomów niedoboru żelaza. Jeśli więc niepokoi nas ich wygląd, idźmy do lekarza.

Gdy się rozwarstwiają

Zmywacze z acetonem i metalowe pilniki nie służą paznokciom. Często używane przyczyniają się do niszczenia i rozwarstwiania płytki. Do zmywania lakieru używajmy preparatów bez acetonu, zawierających witaminy, olejki lub wyciągi z ziół. Takie zmywacze nie tylko usuwają lakier, ale także pielęgnują płytkę paznokcia. Wymieńmy też metalowe pilniki na papierowe lub szklane. Piłują równie skutecznie, ale nie szarpią brzegów płytki. Koniecznie stosujmy również odżywki do łamliwych paznokci.

Sposób na przebarwienia

Używanie lakierów w ciemnych kolorach może spowodować żółknięcie płytki. Aby temu zapobiec, warto stosować bazę pod lakier. Nie tylko chroni ona przed przebarwieniami, ale także odżywia płytkę paznokcia. Ochronnie działa także tzw. płynne szkło, które dodatkowo utwardza paznokcie. A pociemniałe od lakieru lub zażółcone płytki wybielimy wcierając w nie sok z cytryny lub robiąc z niego okład. W drogeriach dostępne są również wybielacze, wyrównujące koloryt płytki, a nałożone na lakier, przedłużają jego trwałość.

Dieta dla paznokci

Paznokcie mogą się rozwarstwiać lub łamać nie tylko z powodu niewłaściwej pielęgnacji. Przyczyną bywa również niedobór witamin i składników mineralnych. Zadbajmy więc, aby w naszej diecie nie brakowało produktów bogatych w witaminy z grupy B, krzem, magnez oraz cynk. Jedzmy orzechy, świeże owoce, pełnoziarniste pieczywo i grube kasze.

Więcej w serwisie:

Gładkie stopy bez tarki. Prosty krem za mniej niż złotówkę!

Skórka od banana wybieli zęby lepiej niż najdroższa pasta

Jak dbać o storczyki, aby kwitły przez wiele lat?


Dowiedz się więcej na temat: paznokcie | żółte paznokcie | kruche paznokcie

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje