Reklama

Reklama

Olejek różany: Właściwości i zastosowanie olejku różanego w kosmetyce

Olejek różany jest cenny z wielu powodów, a piękny zapach to tylko jeden z nich. Na zakup kosmetyków z róży nie brakuje chętnych, a wysoka cena wcale ich nie odstrasza. Jakie są właściwości olejku różanego, co to takiego i, do czego najczęściej stosuje się go w kosmetyce?

Co to jest olejek różany?

Zastanawiasz się, co to takiego ten olejek różany

Reklama

Jest to olejek eteryczny, który, jak sama nazwa wskazuje, pozyskuje się z kwiatów róży

Otrzymuje  się go poprzez metodę destylacji parą wodną. Najczęściej do produkcji tego pięknie pachnącego płynu wykorzystuje się różę damasceńska, jednak zdarza się również produkcja olejku z kwiatów róży białokwiatowej, stulistnej i francuskiej.

Już od czasów starożytnych olejek różany uważany jest za jeden z najbardziej drogocennych kosmetyków na świecie. 

Olejek różany: właściwości i zastosowanie

Olejek różany od dawna wykorzystuje się w kosmetyce jako składnik drogich perfum oraz innych produktów, które np. służą do pielęgnacji ciała.

Używa się go także w aromaterapii. Wyciąg z róży pomaga się zrelaksować i ułatwia zasypianie. 

Olejek z róży ma również właściwości kojące i antyseptyczne. Pozytywnie wpływa na cerę, a niektórzy twierdzą, że łagodzi nudności i bóle związane z menstruacją.

Olejek różany: naturalny afrodyzjak?

Niektórzy uważają, że olejek różany to silny afrodyzjak, którego zapach zwiększa ochotę na miłosne igraszki. 

Masaż z udziałem olejku z róży to podobno niezapomniane doznanie...

Ile kosztuje olejek różany?

Cena olejku różanego różni się, w zależności od tego, z jakiego gatunku róży jest on produkowany. 

Najczęściej sprowadza się go z Bułgarii lub Turcji, a cena najdroższych buteleczek wyciągu z róży damasceńskiej dostępnych w internecie dochodzi nawet do kilku tysięcy złotych. 

Pomimo stosunkowo wysokiej ceny olejku różanego, chętnych na jego zakup wcale nie brakuje.

Gdzie kupić olejek różany?

Olejek różany można kupić m.in. na stronach internetowych drogerii, perfumerii oraz w specjalnych sklepach z olejkami eterycznymi.  

Czytaj również:

Kokos. Ma więcej atutów, niż myślisz! 

Koralowe rzeźby pod wodą

Zobacz także: 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje