Reklama

Reklama

Olej kokosowy

Poznaj skarb naturalnej kosmetyki.


Reklama

Olej kokosowy wytwarzany jest z twardego miąższu kokosa. Kupując go, warto zwrócić uwagę, aby był tłoczony na zimno i nierafinowany - taki jest najzdrowszy. W postaci płynnej jest lekko żółty. W temperaturze poniżej 25°C wygląda jak ścięty, biały tłuszcz. Jego dużą zaletą jest także cena - w miarę niska, jak na naturalne oleje.

Bogaty w składniki odżywcze

Jest bogaty w odżywiające skórę suchą i przesuszoną kwasy tłuszczowe, dlatego można go używać jako masło do ciała. A po doprowadzeniu go do płynnej postaci jest także dobry jako płyn do kąpieli. Wystarczy 1/4 szklanki oleju wlać do wanny z wodą. Po kąpieli skóra będzie miękka i gładka - bez używania balsamu.

Ukoi skórę, gdy ją podrażnisz, np. sprzątając czy myjąc naczynia bez rękawiczek, po goleniu i depilacji. Jest także dobry do zmiękczenia twardej i suchej skóry na łokciach i kolanach.

Wzmacnia włosy i nadaje im blask

Może posłużyć jako maska do włosów. Olej kokosowy jest bardzo skuteczny, bo wnika w strukturę włosa głębiej niż inne oleje i zapobiega utracie białka. Maskę stosuj przed myciem: wmasuj we włosy rozgrzany w dłoniach olej, owiń je ręcznikiem. Po 30 minutach umyj jak zwykle szamponem. Maska odżywia przesuszoną i podrażnioną skórę głowy.

Działa jak wypełniacz zmarszczek

Olej kokosowy zawiera naturalne antyoksydanty, z pomocą których zwalcza wolne rodniki i opóźnia proces starzenia się skóry. Jest także remedium przeciwko przebarwieniom i plamkom wątrobowym na skórze (te ostatnie to wynik obecności wolnych rodników w skórze lub warstwie tłuszczowej i utleniania się wielonienasyconych kwasów i protein). Olej kokosowy stosuj bezpośrednio na suchą lub lekko wilgotną skórę. Wystarczy odrobinę rozgrzać między palcami i delikatnie wklepać w skórę twarzy, szyi i dekoltu.

Dowiedz się więcej na temat: Olej kokosowy

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje