Reklama

Reklama

Olej arganowy - coś w nim musi być

Czy zastanawiałaś się, dlaczego to modne marokańskie cudo jest niemal w każdym kosmetyku? Coś w nim musi być

Złoto Maroka - tak określa się olej arganowy. I to nie tylko ze względu na jego złocisty kolor, ale też na właściwości. Olej zawiera bardzo duże ilości naturalnej witaminy E, nazywanej witaminą młodości oraz nienasycone kwasy Omega-3, 6 i 9.

Reklama

Jak działa olej? 

Wzmacnia włosy i pielęgnuje skórę głowy. Odżywia przesuszone kosmyki i pomaga też przy łupieżu. Można nakładać go jako odżywkę na same końcówki - chroni przed rozdwajaniem (przy okazji warto go wetrzeć w dłonie i paznokcie).

Redukuje zmarszczki oraz doskonale pielęgnuje skórę suchą, zapobiegając jej odwodnieniu. Wspomaga leczenie łuszczycy i egzemy oraz łagodzi objawy trądziku.Sprawdza się jako kosmetyk do masażu - nie tylko ujędrnia ciało, ale łagodzi też bóle reumatyczne. Regeneruje skórę: przyspiesza gojenie ran, oparzeń, odleżyn, owrzodzeń i odmrożeń.

Olej kosmetyczny a spożywczy

Jeśli chcesz kupić oryginalny kosmetyk do celów pielęgnacyjnych,musisz wiedzieć, jak odróżnić go od oleju spożywczego. Produkt wykorzystywany w kosmetyce jest tłoczony na zimno i posiada charakterystyczny złoty kolor. Jest właściwie bezzapachowy. Spożywczy olej arganowy jest wytwarzany z prażonych owoców arganii i poznać go można po orzechowym zapachu oraz smaku. Ma też ciemniejszą barwę.


13/2016 Tele tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje