Reklama

Naturalnie lśniący kolor

Nie musisz korzystać z usług fryzjera ani sięgać po chemiczną farbę, by zmienić odcień włosów. Wypróbuj proste, zrobione samodzielnie płukanki i maski.

Wystarczy zrobić odwar, gotując zioła lub inne składniki roślinne, by powstała płukanka koloryzująca. Gdy chcemy mieć silniej działający kosmetyk - maskę, do esencjonalnego odwaru dodajemy barwiące składniki. Płukanką polewamy włosy nad miską, z miski przelewamy ją do dzbanka, znów polewamy i tak 10 razy. Maskę nakładamy na osuszone ręcznikiem włosy na 20 min. Kosmetyki te trzeba stosować po każdym myciu włosów (nawet codziennie), aż do uzyskania oczekiwanego koloru.

Dla brunetki

Czekoladowy brąz włosów podkreśli opaleniznę. Uzyskamy go dzięki płukance z orzechów włoskich. W słońcu pięknie zalśni głęboka czerń - efekt działania płukanki na bazie pokrzywy lub szałwii. Interesująco będą wyglądały niebieskie refleksy po zastosowaniu naparu z chabrów.

Reklama

Płukanka orzechowo-herbaciana

- 1/3 szklanki zielonych łupin z orzecha włoskiego

- 1/3 szklanki czarnej herbaty liściastej

- 1/3 szklanki kory dębu

- 3 szklanki wody

Przygotowanie: Wsyp składniki do garnka i gotuj przez 20 minut. Odstaw, by płyn wystygł. Przecedź i polewaj nim umyte (oraz starannie wypłukane!) włosy.

Dla blondynki

Rozjaśnienie bez utleniania to zadanie dla rumianku i soku z cytryny. Jeśli chcemy mieć włosy w złotym odcieniu, warto robić płukankę z lipy, a jeśli popielatym - odwar z korzenia pietruszki.

Rozświetlająca maska rumiankowa

- 1/2 szklanki kwiatów rumianku

- 4 łodygi rabarbaru

- 1/2 l octu jabłkowego

- 2 łyżki miodu

- sok z 2 cytryn

Przygotowanie: Gotuj pocięty rabarbar z octem 10 min. Dorzuć rumianek i gotuj 5 min. Przecedź. Dodaj do wywaru miód i cytrynę. Posmaruj włosy na 30 min. Dokładnie spłucz.

Dla szatynki

Gdyby zapytać szatynki, jaki mają kolor włosów, większość z nich powiedziałaby pewnie: "Mysi". Nie musi to oznaczać, że jest on bez wyrazu! Wystarczy ożywić go złotymi refleksami - tak działa napar z nagietka albo wywar z łupin cebuli. Dodając do płukanki z nagietka sok z marchwi, uzyskamy na włosach złotorudy blask. Można też zadziałać bardziej odważnie i nadać im intensywnie rudy odcień płukankami z kory cynamonowca (cynamonu) lub z goździków.

Płukanka z nagietka

- 1/3 szklanki rozdrobnionych kwiatów nagietka

- 1/2 szklanki świeżego soku z marchewki

- 2,5 szklanki wody

Przygotowanie: Wsyp kwiatki nagietka do garnka z wodą i gotuj około 20 minut na wolnym ogniu. Odcedź płyn i wystudź. Dolej sok z marchwi, wymieszaj. Polewaj mieszanką wcześniej umyte i starannie wypłukane włosy.

Magda Borowska

Kobieta i życie 8/2010

Kobieta i życie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy