Przejdź na stronę główną Interia.pl

Miód i mleko. Cudowny duet dla skóry i włosów

W kosmetyce wykorzystywane jest i mleko krowie, i kozie, i owcze. Każde z nich bowiem zawiera kwasy tłuszczowe, dlatego świetnie regeneruje naskórek i odbudowuje naturalny płaszcz lipidowy skóry.

Mleko jest również źródłem białka, które pobudza produkcję elastyny, kolagenu i kwasu hialuronowego, odpowiedzialnych za elastyczność i nawilżenie skóry. Zawarty w mleku kwas mlekowy złuszcza martwy naskórek, lekko go rozjaśnia i działa antybakteryjnie.

Reklama

Mleko nadaje się nawet do pielęgnacji cery wrażliwej, ponieważ jego pH zbliżone jest do pH naszej skóry. Ponadto jest źródłem przeciwutleniaczy – zwalcza wolne rodniki, opóźnia procesy starzenia naskórka.

W mleku znajdziemy wapń, fosfor, magnez oraz witaminy A, D, E i B. Do pielęgnacji przeciwzmarszczkowej zwykle używane jest mleko kozie, ponieważ ma wyższą zawartość tłuszczu. Mleko służy także włosom – dogłębnie nawilża je i odżywia.

Jak działa miód?

Oprócz fruktozy i glukozy miód zawiera sole mineralne, aminokwasy, witaminy B, C, A, D i E, kwasy organiczne i olejki eteryczne. To dzięki nim odżywia naskórek i łagodzi podrażnienia. Zapewnia odpowiedni poziom nawilżenia skóry, zmiękcza ją i wygładza.

Miód pszczeli to bardzo dobry kosmetyk dla skóry zmęczonej, szorstkiej i spierzchniętej. Gryczany zawiera rutynę, która ma właściwości antyoksydacyjne, uszczelnia naczynia krwionośne i spowalnia utlenianie witaminy C.

Ten rodzaj miodu jest zatem szczególnie polecany paniom z cerą naczynkową i dojrzałą.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje