Reklama

Reklama

Łopian leczy skórę

​Ziele łopianu stosowano na ziemiach dzisiejszej Polski już w epoce brązu.

W Azji jest uprawiany jako warzywo. Łopian jest jadalny, można go spożywać na surowo lub kisić.  

Reklama

Rośnie dziko na terenie całej Polski. Co zawiera? Surowcem zielarskim jest korzeń łopianu, zawiera olejki eteryczne, glikozydy, saponiny, siarkę oraz wit. C. Zwalcza grzyby, bakterie, działa przeciwzapalnie. Łodyga jest jadalna. 

Na co pomaga? Z łopianu można przygotować napar lub odwar do stosowania wewnętrznego i zewnętrznego. Napar do picia zaleca się w nieżycie żołądka, niewydolności dróg żółciowych, w zaburzeniach przemiany materii. Pomocny jest także na reumatyzm. 

Zewnętrznie ukoi trądzik, złagodzi świąd skóry, przyspieszy gojenie ran i czyraków. Napar lub odwar można wcierać we włosy - hamuje wypadanie i walczy z łupieżem spowodowanym łojotokowym zapaleniem skóry. Ostrożnie powinny go stosować kobiety w ciąży

38/2016 Świat i Ludzie

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje