Reklama

Lecznicza moc pokrzywy

Zawsze staramy się ją omijać szerokim łukiem, a powinnyśmy zrywać, jeść i przyrządzać z niej lecznicze mikstury. Ta wszędobylska roślina może dla nas zrobić wiele dobrego. Wzmocni nasze włosy i poprawi cerę.

Ta roślina ma moc i to nie tylko parzenia. Kiedyś chroniła przed demonami, teraz wiemy, że zawiera dużo żelaza, wiele innych mikroelementów i witaminę C. 

Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, że lecznicze właściwości posiada też jej korzeń. Panie powinny docenić kosmetyczne zalety pokrzywy, która odżywia włosy i paznokcie, redukuje nadmierny łojotok i poprawia ukrwienie skóry.

Tak ją wykorzystasz

Płukanka wzmacniająca na wypadające włosy. 2 łyżki suszonych liści pokrzywy zalej szklanką wrzątku i parz pod przykryciem ok. 30 minut. Płucz tym umyte już włosy. Płukanka polecana jest dla osób z ciemnymi włosami.

Kuracja odmładzająca i oczyszczająca organizm. Młode liście pokrzywy zalej gorącą wodą, ale nie wrzątkiem. W ten sposób oczyścisz ją i sprawisz, że liście staną się bardziej soczyste.

Pokrzywę przepuść przez sokowirówkę lub zmiel w maszynce do mielenia mięsa, a następnie przez gazę wyciśnij z niej sok. Pij 1-2 łyżki stołowe dziennie przez ok. 2 tygodnie. Taka kuracja dostarcza do organizmu m.in. wapń i żelazo. Usuwa toksyny, oczyszcza krew i poprawia kondycję skóry. Sok z pokrzywy możesz przechowywać w lodówce przez ok. 4 dni.

Odżywcza kąpiel. Zgnieć świeże liście z pokrzywy, włóż je do bawełnianego woreczka i umieść pod strumieniem nalewanej do wanny gorącej wody. Pokrzywa zmniejsza nadmierną potliwość, pomaga leczyć grzybice oraz wypryski.

Tonik pokrzywowy. Przygotowujesz go tak samo jak płukankę do włosów. Regularnie stosowany poprawia wygląd skóry.

Co daje włosom?

Działa wzmacniająco na cebulki i kosmyki. Nadaje im puszystość i połysk. Pomaga przy wypadaniu i problemach z łupieżem. Opóźnia też siwienie włosów.

Zrób nalewkę: korzenie umyj i pokrój. Włóż do butelki i zalej 40 proc. wódką. Po 2 tyg. wcieraj lub pij.

Reklama

Komu nie służy?

Zawsze trzeba obserwować swój organizm i robić przerwy podczas stosowania ziół. Pokrzywy nie powinny pić osoby przyjmujące leki na cukrzycę oraz leki przeciwzakrzepowe, a także z chorobami nerek i cystami.

Chwast w kuchni

Liście pokrzywy możesz dodawać do sałatek i przyrządzać z nich zupy lub jeść duszone z czosnkiem (tak jak szpinak). Jeśli potraktujesz je gorącą wodą, przestają parzyć. I wtedy możesz robić z nimi w kuchni, co chcesz.

Zobacz także:






Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy