Reklama

Reklama

Jak przywrócić skórze kolagen

Nazywany białkiem młodości zapobiega powstawaniu zmarszczek oraz utrzymuje stawy w dobrej kondycji. Jednak z czasem może go zabraknąć.

Już od około 26. roku życia nasz organizm produkuje go coraz mniej i wolniej. A to oznacza, że skóra przestaje być jędrna, pojawiają się zmarszczki, włosy tracą swój kolor i robią się łamliwe.

Reklama

Cellulit to także skutek utraty jędrności skóry. Ale to jeszcze nic – stawy są mniej elastyczne, pogarsza się stan kości i pojawiają się problemy z kręgosłupem.

To dlatego, że kolagen jest podstawowym składnikiem tkanki łącznej, a włókna kolagenowe są głównym budulcem skóry, ścięgien, kości, stawów czy rogówki oka. Zatem pełni on funkcję „kleju”, który scala nasze ciało w jedną całość i dba o wygląd naszej skóry. Co więc robić, by zapobiegać utracie kolagenu?

Przepis na młodość

Unikaj w pożywieniu cukrów, tłuszczu zwierzęcego i przetworzonej żywności. Cukry, zwłaszcza proste, przyczyniają się do utraty jędrności skóry, ponieważ uszkadzają znajdujące się w niej białkowe włókna.

Jedz produkty bogate w witaminę C. Aby powstało nowe włókno kolagenu, musi być obecny kwas askorbinowy pochodzenia roślinnego. Człowiek nie wytwarza tej witaminy. Dlatego warto dostarczać ją codziennie z pożywieniem (papryka, cytrusy, pomidory, brokuły) lub uzupełniać suplementami diety.

Pij zieloną i białą herbatę, bo zawarte w nich przeciwutleniacze opóźniają proces starzenia się. Szczególnie biała herbata sprzyja budowie nowych komórek i wzmacnia skórę. Oprócz napojów, wybieraj kosmetyki na bazie tych herbat lub stosuj je w postaci maseczek (patrz strona obok).

Wysypiaj się i uprawiaj sporty, ale nie wyczynowe, bo te niszczą włókna kolagenowe.

Sięgnij po nutrikosmetyki, czyli suplementy diety, które zażywane doustnie odżywiają, regenerują i chronią skórę, włosy i paznokcie od wewnątrz. Polecany jest kolagen pozyskiwany z ryb.

Witamina E

Awokado i kiwi zawierają sporo witaminy E, która potrafi przekształcić wolne rodniki przyspieszające starzenie się skóry w obojętne substancje, które są wydalane z organizmu.

Olej z awokado pobudza odnowę kolagenu, dzięki czemu skóra dłużej pozostaje elastyczna. To także ratunek dla osób z podrażnieniami skóry czy łuszczycą.

Dieta kolagenowa

Możesz go spotkać w różnych produktach, ale musisz się liczyć z tym, że w pożywieniu jest go niewiele i jest ciężko przyswajalny. Dlatego odpowiednia dieta może tylko wspomóc jego produkcję. Pomogą Ci w tym niektóre warzywa, szczególnie takie jak szpinak czy kapusta.

Migdały, pestki dyni i kiełki pszenicy to źródło zdrowych tłuszczów i witaminy E. Poza tym polub galarety rybne i mięsne.

Kolagen nie tylko do picia

Coraz bardziej popularny kolagen w postaci płynnej jest szybko wchłaniany. W aptece dostępny jest również kolagen w tabletkach. Jego ceny wahają się między 20 zł a 200 zł.

IK

Tele Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje