Reklama

Reklama

Jak działają kosmetyki z konopi?

​Spokojnie, tych kosmetyków możesz używać zupełnie legalnie. Są one wyprodukowane na bazie konopi siewnej, którą stosuje się do celów komercyjnych. Niegdyś robiono z niej sznury, liny, a olej był powszechnie stosowany w domach. W konopi siewnej występuje niskie stężenie THC (tetrahydroksykanabinolu, czynnego związku narkotycznego) - zaledwie 0,3 proc, a olej z niej uzyskiwany jest dla człowieka bardzo wskazany.

Jeden z najcenniejszych tłuszczów roślinnych 

Reklama

Olej konopny charakteryzuje się wysoką zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Stanowią one aż 84 proc. składu oleju konopnego. Na uwagę zasługuje także stosunek kwasów omega 3 do omega 6 wynoszący 1:3, według specjalistów od żywienia bardzo zbliżony do tzw. złotej proporcji. Dlatego olej konopny warto także stosować w kuchni jako dodatek, np. do sałatek. 

To właśnie właściwości tego oleju stanowią o jego świetnym wpływie na naszą skórę. W jego składzie znajduje się m.in. kwas gamma linolenowy, dzięki któremu składniki ważne dla odżywienia naszej skóry szybciej docierają w jej głąb. 

Olej z nasion konopi jest pomocny w pielęgnacji tłustej cery z tendencją do zmian trądzikowych - wtedy reguluje wydzielanie sebum. W przypadku skóry suchej głęboko ją nawilża, a na dojrzałą działa ujędrniająco. Olej szybko się wchłania i nie pozostawia na skórze tłustego filmu. Dlatego możesz go bezpośrednio nakładać na twarz, na wilgotną skórę. Wcierany w końcówki włosów, doda im blasku i ułatwi rozczesywanie. 

Dla urody
Zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się zmniejszają przebarwienia i poprawiają koloryt skóry łagodzą stany zapalne w takich chorobach jak: łuszczyca, atopowe zapalenie skóry, egzema.

Niwelują świąd u alergików przywracają elastyczność cery oraz jej prawidłowe nawilżenie.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje