Reklama

Reklama

Co jeść, aby zęby były mocne i białe

Zbawienny wpływ na zęby ma wapń. Najlepszym jego źródłem są produkty mleczne: jogurt, kefir, maślanka, żółty ser.

Najlepiej wchłania się on z witaminą D, która znajduje się w tłustych rybach, np. w łososiu i makreli. Ryzyko rozwoju próchnicy zmniejsza również marchew, brokuły i zielona herbata. Natomiast szkodliwie wpływa na zęby cukier obecny też w owocach, np. w winogronach i czereśniach.

Reklama

Uważaj również na cytrusy, które mogą osłabiać szkliwo.

Śniadanie

Kasza manna z truskawkami, zielona herbata lub 2 kromki ciemnego pieczywa z serem żółtym i pomidorem, kawa z mlekiem.

Drugie śniadanie

Sałatka z ryżu, ogórka i pomidora z sosem winegret, woda lub jogurt naturalny z jabłkiem.

Obiad

Zupa brokułowa, klopsy z cielęciny, ziemniaki, marchewka albo zupa kalafiorowa, jajko sadzone z mizerią z jogurtem, piure ziemniaczanym, woda.

Podwieczorek

Koktajl z kefiru z połową banana lub gruszka, 5 biszkoptów i zielona herbata.

Kolacja

Makaron pszenny z gotowanym łososiem i pietruszkowym pesto, woda lub zapiekanka z ziemniaków z brokułami albo kalafiorem i pomidorami z tartym żółtym serem, zielona herbata.

Zobacz również:


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje