Reklama

Ciesz się opalenizną

Jest piękna, złocista, dodaje nam powabu, odmładza, wysmukla, ale ma jedną wadę - zbyt szybko znika.

Nawilżanie to podstawa! 

Po powrocie z wakacji chcemy jak najdłużej mieć pięknie ozłoconą skórę. Ale już po kilkunastu dniach traci ona blask, staje się matowa lub zaczyna się nieładnie łuszczyć. Można jednak zachować opaleniznę aż do jesieni... Nie dopuszczaj do przesuszenia skóry - wtedy opalenizna szybciej blednie i znika. Codziennie wklepuj w twarz i ciało kosmetyki intensywnie nawilżające. Wybieraj takie, które zawierają witaminy przeciwutleniające C i E (wpływają na jędrność skóry, a to ważne po opalaniu!). Nawilżaj skórę od wewnątrz. Pij codziennie 2-3 litry płynów, np. wodę mineralną, ziołowe herbatki, świeże soki.

Reklama

Doceń samoopalacze

To kosmetyki, które nadają piękny odcień naturalnej opalenizny. Wiele z nich zawiera substancje nawilżające, olejki roślinne i witaminy - dzięki czemu pielęgnują i chronią skórę. Dzień przed "opalaniem" warto zrobić peeling. Tuż przed zabiegiem wklep w twarz krem, a w ciało balsam nawilżający. Potem rozprowadź równomiernie samoopalacz na całej powierzchni skóry. Zaraz po nałożeniu go - dokładnie umyj ręce, by uniknąć przebarwień. Jeśli obawiasz się smug, użyj mgiełki lub jednorazowych chusteczek. Opalenizna pojawi się w ciągu godziny. Zabieg powtarzaj co trzeci dzień.

Zwróć uwagę, co jesz

Pięć razy dziennie jedz owoce i warzywa (surowe, gotowane na parze, w koktajlach, sałatkach, zupach, grillowane). Masz ich teraz pod dostatkiem - są pyszne i tanie. Dzięki nim wzmocnisz skórę i odmłodzisz ją! Ale owoce i warzywa w diecie to także świetny sposób, by podtrzymać piękną opaleniznę po wakacjach. Pij codziennie szklankę soku marchwiowo--cytrusowego. Marchew jest źródłem beta-karotenu (dzięki niemu skóra ma ładny odcień). Cytrusy są bogate w polifenole, które przeciwdziałają nieprawidłowej syntezie melaniny i tworzeniu się przebarwień. Jedz też surówki ze startej marchewki, np. z dodatkiem jabłka i soku z cytryny. Chrup pomarańczowe i czerwone warzywa i owoce, np. paprykę, pomidory,morele.

36/2016 Twoje Imperium

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy