Reklama

Spójrz na słońce przez filtr

Słońce nie musi być twoim wrogiem. Jeśli dobrze się zabezpieczysz, możesz chwilę się poopalać. Najważniejsze, to wybrać odpowiedni filtr.

Do pewnego momentu nasza skóra potrafi bronić się sama. Pod wpływem promieni ultrafioletowych w jej warstwie wytwarza się barwnik – melanina. Jest ona naszym naturalnym filtrem. Chroni jądra komórek, neutralizuje wolne rodniki, zwiększa odporność skóry na poparzenia słoneczne i zmiany nowotworowe.

Im mamy ciemniejszą skórę, tym więcej w niej melaniny.]Ale wystarczy np. pęknięcie skóry (rana) i promienie bez przeszkód docierają do jej wnętrza, czyniąc spustoszenie. Dlatego należy stosować dodatkowe zabezpieczenie, czyli filtry. Istnieją ich dwa rodzaje: fizyczne i chemiczne.

Reklama

Fizyczne odbijają

Filtry fizyczne (inaczej mineralne) są to drobinki tlenku cynku, żelaza lub dwutlenku tytanu. Odbijają głównie promieniowanie UVB. Nie uczulają, bo są pozbawione konserwantów i środków zapachowych.

Jeszcze do niedawna zostawiały na skórze białą warstwę. Jednak najnowsze odkrycia doprowadziły do uzyskania tak małych cząsteczek, że tworzą one na skórze bezbarwną powłokę. Preparaty z filtrami fizycznymi są przeznaczone do skóry bardzo wrażliwej (np. u dzieci) i alergicznej. Ich wadą jest mniejsza ochrona przed promieniowaniem UVA.

Chemiczne pochłaniają

Filtry chemiczne wnikają w naskórek (ale tylko w jego wierzchnie warstwy) i pochłaniają niebezpieczną energię promieniowania ultrafioletownego (w tym także UVA). Przekształcają ją w nieszkodliwą energię cieplną. Chronią każdy rodzaj skóry, ale (uwaga!) mogą uczulać wrażliwą cerę. Wymagają też częstszego stosowania (co 2 godziny).

Kilka może więcej

Odpowiednią ochronę daje dopiero użycie wielu filtrów w jednym kosmetyku (zarówno fizycznych, jak i chemicznych). Najczęściej stosuje się kilka filtrów chemicznych i jeden fizyczny. Informują o tym etykiety kosmetyków.

Pyszna ochrona przed promieniami

Morele - wystarczy zjeść 3 morele dziennie, aby dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości beta-karotenu, chroniącego przed działaniem wolnych rodników.

Marchew - sok z marchwi zmniejsza wrażliwość skóry na promieniowanie UV. Nadaje też skórze złocistobrązowe zabarwienie.

Winogrona - ciemne winogrona są zdrowsze od jasnych, ale każde chronią organizm przed wolnymi rodnikami i oczyszczają go z toksyn.

Pomidor - dania z dodatkiem pomidorów zwiększają odporność skóry na działanie promieni słonecznych. Tak działa zawarty w nich likopen. Najwięcej jest go w pomidorach gotowanych.

JOG

Tele tydzień 23/2011

Tele Tydzień
Dowiedz się więcej na temat: opalanie | filtry UV
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy