Reklama

Gładkie i mocne

Często pielęgnację paznokci kończymy na obcinaniu i opiłowaniu pilnikiem. Błąd! Aby były ładne muszą być zdrowe i mocne. I odporne na uszkodzenia.

Dieta. Poza witaminami A, B i F, bardzo wzmacniają paznokcie: cynk, krzem i magnez. Dlatego warto jeść: ryby, pietruszkę, pestki dyni i ziarna zbóż. Warto też sięgnąć po galaretki, bo żelatyna bardzo wzmacnia włosy i paznokcie. Jeśli stosujemy mało urozmaiconą dietę, sięgnijmy po suplementy. Są dostępne w każdej aptece. Często zawierają skrzyp polny, który ma korzystny wpływ na blaszkę paznokciową. Niezależnie od diety, pielęgnujmy paznokcie też od zewnątrz. Myjmy, pierzmy, sprzątajmy tylko w rękawiczkach. Nie dopuszczajmy do kontaktu rąk z płynami do zmywania czy proszkami do prania.

Reklama

Nie używajmy acetonu do pozbywania się lakieru. Nie wycinajmy głęboko skórek, bo często prowadzi to do zakażeń. Możemy zmiękczyć je specjalnym płynem, a następnie odsunąć patyczkiem. Poza tym warto stosować odżywki do paznokci. Regenerują, wzmacniają i wzbogacają ich płytkę w cenne substancje odżywcze. Odżywki są zazwyczaj bezbarwne, nakłada się je jak lakier, bez konieczności zmywania poprzedniej warstwy. Już po 2 tygodniach kuracji stan paznokci widocznie się poprawi. Odżywki nadają się na bazę pod lakier. Wygładzają płytkę.

Rewia
Dowiedz się więcej na temat: paznokcie | dieta
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy