Przejdź na stronę główną Interia.pl

Wykwintne desery polskie

Dwudziestu trzech najlepszych polskich cukierników, prawie trzysta stron wyjątkowych przepisów ilustrowanych fotografiami. Po raz pierwszy rodzime desery doczekały się tego typu kulinarnego albumu.


"Wykwintne desery polskie" bezpośrednio nawiązują do albumu "Wykwintna kuchnia polska", uhonorowanego trzecią nagrodą w międzynarodowym konkursie Gourmand World Cookbook Awards 2013. Jest to jedno z najważniejszych na świecie wyróżnień od wydawnictw kulinarnych. Album czerpie z najlepszych polskich tradycji cukierniczych, przedstawiając klasyczne wypieki i desery w sposób nowoczesny, zaskakując nowatorstwem zestawienia smaków oraz form. Przepisy w nim zaprezentowane stworzyli najwybitniejsi polscy cukiernicy, m.in. Paweł Małecki, Janusz Profus, Robert Główka, Małgorzata Weber i Joanna Klimas-Profus. Wyśmienite słodkości zostały artystycznie zaaranżowane, dzięki czemu przepisom towarzyszom piękne fotografie.

Reklama

Również tym razem, podobnie jak w przypadku wcześniejszego albumu kulinarnego, patronat nad dziełem objęła pierwsza dama RP, małżonka byłego prezydenta Anna Komorowska, która napisała słowo wstępne otwierające publikację. Sama jest także autorką niektórych prezentowanych przepisów. Napisania historycznego wstępu, pełnego inspirujących ciekawostek na temat polskich słodkich specjałów podjął się Jan Łoziński. Czytamy w nim między innymi, że "polskie desery - niegdyś nazywane "wetami" i "cukrami" - swój zróżnicowany i bogaty smak zawdzięczają między innymi wielowiekowym kontaktom Rzeczypospolitej ze Wschodem i Zachodem Europy - wpływom kuchni orientalnej, włoskiej, francuskiej, niemieckiej litewskiej i ruskiej. Nasi cukiernicy i piekarze swoje inspiracje czerpali także z ludowych przepisów, ustnie przekazywanych z pokolenia na pokolenie we wszystkich regionach kraju ...".

W tworzeniu przepisów i albumu udział wzięli cukiernicy: Tomasz Deker, Mateusz Dziwosz, Michał Doroszkiewicz, Adam Freus, Rafał Gajownik, Robert Główka, Wioletta Jaworek, Joanna Klimas-Profus, Konrad Korszla, Jerzy Łukasik, Paweł Małecki, Paweł Mieszała, Maciej Pięta, Paweł Pojawa, Janusz Profus, Iga Sarzyńska, Bożena Sikoń-Wojtal, Aleksandra Sowa, Sebastian Szmyd, Marta Truskolawska, Magorzata Weber, Małgorzata Wróblewska-Blikle oraz Marcin Zawadzki.

"Wykwintne desery polskie", cena: 300 zł, Wydawnictwo BOSZ.  

 

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje