Reklama

Reklama

Terra Madre - Slow Food Festival

Najwybitniejsi szefowie kuchni w Polsce i drobni producenci. Ludzie, którzy karmienie innych podnoszą do rangi sztuki - tak w skrócie można opisać bohaterów Terra Madre - Slow Food Festival, który odbędzie się w dniach 7-9 listopada 2014 roku w Krakowie.

Od 2004 roku Slow Food organizuje co dwa lata spotkania rolników z całego świata, gromadząc przy tym w jednym miejscu tysiące najwybitniejszych szefów kuchni, naukowców zajmujących się rolnictwem, przetwórstwem oraz gastronomią i przy tym pokazując konsumentom, czym jest jakościowe i zdrowe jedzenie i czym jest życie rolnika i hodowcy. W tym roku podobna impreza zostanie zorganizowana w Krakowie.

Reklama

- Chcemy, by Terra Madre - Slow Food Festival był świętem "Matki Ziemi", dlatego zapraszamy wszystkich rolników, hodowców oraz przetwórców wytwarzających dobre, czyste i sprawiedliwe produkty spożywcze. Program Terra Madre wypełnią laboratoria smaku, warsztaty kulinarne, debaty tematyczne i pokazy, za którymi stać będą najwyższe autorytety z wielu krajów - zapowiada dr Jacek Szklarek, prezes Slow Food Polska i pomysłodawca festiwalu.

Terra Madre - Slow Food Festival to okazja, by w jednym miejscu spróbować świeżej gęsiny, serów zagrodowych, dojrzałej wołowiny i soczystej jagnięciny, ryb bałtyckich i słodkowodnych, miodów, doskonałego pieczywa i słodyczy przygotowanych zgodnie z tradycją cukierniczą. Winiarze z całej Europy otworzą zarówno butelki z radosnym młodym winem, jak i z bardziej ustatkowanymi trunkami, swoje piwa zaprezentują browary rzemieślnicze. Do tego prawdziwe cydry, miody pitne, destylaty owocowe: od palinki przez śliwowicę po rakiję, nalewki i wódkę ziemniaczaną.

Podczas Terra Madre - Slow Food Festival do Krakowa przyjadą szefowie kuchni rekomendowanych przez Slow Food restauracji: Wojciech Modest Amaro, Aleksander Baron, Bartosz Budnik, Janusz Fic, Marian Frankowski, Bogdan Gałązka, Witek Iwański, Rafał Kopicki, Jacek Krakowiak i Dominik Narloch. Każdy z nich przygotuje kolację w jednej z krakowskich restauracji (piątek i sobota, 7 i 8 listopada), pokazując przy tym, że produkty od polskich rolników i hodowców stanowią świetną bazę dla wyrafinowanej i nowoczesnej kuchni.

Terra Madre - Slow Food Festival, 7-9 listopada 2014, Międzynarodowe Centrum Targowo-Konferecyjne EXPO Kraków, ul. Galicyjska 9. 

Wstęp: 5 zł, dzieci do 12 roku za darmo, parking za darmo (zakup wejściówek przy wejściu).

 


Styl.pl/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje