Reklama

Reklama

Paweł Ochman "Roślinna kuchnia regionalna"

Paweł Ochman, twórca popularnego bloga Weganon.pl, wyruszył w podróż po całej Polsce, czego owocem jest niepowtarzalna książka kucharska, zawierająca roślinne, nieraz ponad stuletnie regionalne przepisy. Największym zaskoczeniem dla niego było to, że niektóre tradycyjne polskie potrawy od zarania są roślinne i wcale nie trzeba ich weganizować.

Poznajcie historię potraw i jaki wpływ na kuchnie regionalne miały zabory, warunki przyrodnicze, miejscowa ludność, a także położenie geograficzne. Czym są dziędziuchy na Lubelszczyźnie, hołubcie na Pomorzu Zachodnim, fujarki pastusze na Podkarpaciu, ruchańce na Kujawach czy bomby legnickie na Dolnym Śląsku. Przekonacie się, jak smakują ziemniaki z jagodami, "pizza" z Borów Tucholskich i owocowe zupy z niezwykłymi dodatkami.

Reklama

Dowiedzcie się, co zrobić z czerstwego chleba, gdzie dodać pasternak, brukiew i kalarepę. Co króluje na świątecznych stołach Śląska czy Małopolski. Jakie słodkości na Tłusty Czwartek można przygotować na Pomorzu, Mazowszu, Kujawach czy Podlasiu. Zaskoczeń nie będzie końca - choćby takich, że wiele tradycyjnych polskich potraw jest wegańskich od stuleci.

Przygotujecie z prostych i tanich składników wyjątkowe potrawy na słodko i wytrawnie. Na śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację.

Paweł Ochman "Roślinna kuchnia regionalna", Wydawnictwo Marginesy, premiera: 14 października 2020 roku.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje