Przejdź na stronę główną Interia.pl

Kukurydziane sztućce podbijają rynek

Wydział Chemiczny Politechniki Gdańskiej dokonał przełomowego odkrycia. Naukowcy postanowili wytoczyć innowacyjne działo przeciwko plastikowym sztućcom i stworzyć własny, biodegradowalny produkt. Udało się? Wszystko wskazuje na to, że tak!

Są na ustach całego świata po tym, jak dokonali rzeczy, wydawać się mogło, niemożliwej. Grupa naukowców z Politechniki Gdańskiej stworzyła sztućce z materiału polimerowego. 

Reklama

Już wkrótce możne okazać się, że dzięki temu pomysłowi z branży gastronomicznej znikną plastikowe sztućce i opakowania, które są zmorą ekologów. 

Innowacyjny pomysł pracowników wydziału chemicznego okazał się strzałem w dziesiątkę. Naukowcy dowiedli, że ich wynalazek z kukurydzy i skrobi ziemniaczanej jest trwały, a przy tym w pełni biodegradowalny.

Przedmioty jednorazowego użytku kończą swoja karierę? 

Agnieszka Haryńska, Paweł Szarlej, prof. Helena Janik, dr hab. Justyna Kucińska-Lipka oraz dr Maciej Sienkiewicz to dzięki pracy tego zespołu wkrótce możne okazać się, że przedmioty jednorazowego użytku przestaną funkcjonować w powszechnym obiegu i szkodzić środowisku. Jest jeszcze jeden aspekt. 

Praca nad projektem to także wyjście naprzeciw unijnym wymogom, bowiem już w 2021 roku Parlament Europejski ma wprowadzić restrykcyjne przepisy, których celem będzie wyeliminowanie z rynku szkodliwych dla środowiska przedmiotów. 

Profesor Helena Janik zapewnia, że technologia biopolimerowa daje szerokie możliwości. Z takich materiałów można wytwarzać nie tylko sztućce, ale także talerze, kubki, słomki, opakowania oraz inne rzeczy przydatne w gastronomi i innych gałęziach przemysłu.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje