Reklama

Reklama

Festiwal “Czas Dobrego Sera"

W dniach 21-22 czerwca w Sandomierzu odbędzie się IV edycja festiwalu “Czas Dobrego Sera".

Celem festiwalu jest podnoszenie jakości polskiego mleczarstwa, tego na wielką i małą skalę oraz zwracanie uwagi polskiego konsumenta na różnorodność produktów na bazie mleka. W zeszłym roku włoscy eksperci, którzy oceniali w konkursie nasze sery, stwierdzili, że jakość polskiego mleka zdecydowanie przewyższa jakość mleka stosowanego w serowarstwie włoskim. Nam jednak, podkreślali, brakuje technik i metod produkcji - nie wspominając o dojrzewaniu, które uwypukliłoby walory materii pierwszej. Przed nami jeszcze sporo nauki. 

Reklama

Rozróżnianie dobrych produktów od kiepskich czy przeciętnych, to konieczność ustawicznej edukacji zarówno konsumenta, jak i samych producentów, którzy w tej edukacji odgrywają bezsprzecznie pierwszorzędną rolę. Dlatego, tak jak i w latach poprzednich, na naszym festiwalu nie ma miejsca na produkty seropodobne czy też na sery pakowane do worków termokurczliwych. Do udziału w naszym festiwalu zapraszamy wyłącznie najlepszych producentów serów zagrodowych oraz najlepsze polskie mleczarnie oraz zakłady przetwórstwa mleka. Ze szczególną sympatią odnosimy się do małych, rodzinnych gospodarstw i serowni.

Jak podkreśla Jacek Szklarek, pomysłodawca i organizator festiwalu "w tym roku zwrócimy szczególną uwagę na sery z przerostem pleśni niebieskiej. Sery pleśniowe, to najdynamiczniej rozwijający się segment serów, choć wciąż dla większości Polaków jest mało znany. Dla wszystkich tych serów przygotujemy specjalną “Strefę Niebieską", gdzie w jednym miejscu będzie można skosztować i nabyć produkty z tej kategorii - mamy nadzieję, że uda się nam zgromadzić wszystkie sery pleśniowe produkowane w Polsce".

Obok polskich producentów w festiwalu zapowiedzieli swój udział producenci m. in. oryginalnego Parmigiano Reggiano i to w wersji ekskluzywnej, tzn. wytwarzanego na bazie mleka krów “Vacche Bianche". Po raz pierwszy w Polsce pojawią się “Fiore Sardo dei Pastori" - doskonałe owcze sery prosto z Sardynii wytwarzane przez rodzinę Salvatora Bussu (Presidium Slow Food). Za bezsprzeczną atrakcję festiwalu trzeba będzie również uznać obecność producentów legendarnego sera Bitto z włoskich Alp - jest to najdłużej dojrzewający ser na świecie. Po raz kolejny do Sandomierza przyjadą producenci Pecorino Toscano z okolic Volterry, która jest miastem partnerskim Sandomierza.

Do udziału w imprezie zostali zaproszeni wybitni szefowie kuchni, między innymi z restauracji rekomendowanych przez Slow Food Polska: Witka Iwańskiego (Aruana - Hotel Narvil, Serock), Alexa Barona (Solec 44 - Warszawa), Krzysztofa Żurka (Trzy Rybki - Hotel Stary, Kraków) i Darka Wójcika (Dwór Dwikozy, Sandomierz). Ich pokazy oraz uroczysta kolacja inspirowana różnymi gatunkami sera  z pewnością będzie nie lada gratką dla znawców i pasjonatów dobrej kuchni.

W sobotę wieczorem wszyscy goście będą się bawić na Nadwiślańskich Bulwarach, obchodząc Noc Świętojańską. Jak na ten wyjątkowy czas przystało, królować będzie fantastyczna muzyka folkowa w wykonaniu zespołów “Dzikie Jabłka" oraz “Czerehat". W niedzielę zaś na Małym Rynku, kiedy to również obchodzić będziemy “Dni Sandomierza", wystąpi szereg różnej maści zespołów, którym przewodzić będzie znana szerszej publiczności grupa “Strachy na Lachy". 


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje