Reklama

Reklama

Damian Kordas „Superfood”

​Jarmuż, czosnek, natka pietruszki, orzechy włoskie, kasza jaglana, żurawina... Co te pokarmy mają wspólnego? Wszystkie należą do superfood - superżywności.

W pośpiechu często sięgamy po ubogą w witaminy i minerały żywność. A okazuje się, że lista produktów pozytywnie wpływających na nasz organizm jest bardzo długa i stale rośnie. Superfood to właśnie potrawy stworzone na bazie produktów o wysokiej wartości. To dania, które w swoim składzie zawierają wyjątkowo cenne dla organizmu, a przede wszystkim dla zdrowia, składniki - witaminy, minerały i kwasy tłuszczowe z rodziny OMEGA 3. Produktami z listy super food możemy nazywać tylko te naturalne, w żaden sposób nie przetworzone.

Reklama

Najnowszą książkę Damian Kordas napisał zainspirowany własnymi poszukiwaniami odpowiedniej diety. Jako osoba chora na cukrzycę musi szczególnie dbać o to, co je. Po diagnozie próbował wielu diet, rezultatem wieloletnich poszukiwań jest pewność, że siłę i witalność dla organizmu dają przede wszystkim Superfoods.

W książce autor zawarł rozdziały dla wegetarian i wegan, dla tych którzy chcą się dobrze odżywiać, ale nie chcą rezygnować z mięsa oraz dla ludzi takich jak on, którzy nie mogą się obejść bez czegoś słodkiego. Superfoods zawiera przepisy na pyszne, nieskomplikowane w przygotowaniu, a jednocześnie bogate w składniki pokarmowe potrawy, które przygotujemy z powszechnie dostępnych produktów. Krótko mówiąc - superżywność.

Damian Kordas - zwycięzca IV edycji programu MasterChef. Najbardziej wytrwały zawodnik programu. Jak mówi przysłowie "do trzech razy sztuka" - to właśnie za trzecim razem udało mu się wejść do finałowej czternastki. Cały rok się przygotowywał i systematycznie odhaczał punkt po punkcie z listy: "Jak dostać się do MasterChefa". Brał udział w niezliczonych warsztatach kulinarnych, cukierniczych, serowarskich. Nauczył się gotować od babci, u której mieszka we Wrocławiu. Zaczął gotować w 2005 roku, kiedy jego tata wyjechał na misję do Afganistanu, a on chciał pomóc mamie, która pracowała i studiowała. Kiedy czegoś nie wiedział, to zawsze dzwonił po poradę kulinarną do babci. Od wielu lat choruje na cukrzycę, ale absolutnie nie przeszkadza mu to w jego kulinarnej pasji. Jego celem jest ukończenie Le Cordon Bleu w Paryżu i odbycie stażu u Gordona Ramseya, bo potem będzie już mógł otworzyć swoją restaurację. Dzięki jego determinacji na wspólne gotowanie zaprosił go sam Jamie Olivier.

"Superfood" Damian Kordas, wydawnictwo BurdaInternational.


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje