Przejdź na stronę główną Interia.pl

Smakowite jajka dla malca

Pod ich skorupką kryje się mnóstwo cennych składników. Dlatego warto, by malec jadł je nie tylko od święta.

Jajko jest jednym z głównych symboli Wielkanocy, a także prawdziwą gwiazdą wśród produktów spożywczych. Dziecko znajdzie w nim wszystko, co jest mu potrzebne do rozwoju, m.in. najlepszej jakości białko (budulec organizmu) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe i cholesterol (ważne dla układu nerwowego). Jajka zawierają też wiele witamin i żelazo. Dlatego, choć czasem uczulają, w menu zdrowego malca powinny się znaleźć 3-4 sztuki tygodniowo. Oto propozycje świątecznych dań dla dzieci - z jajkiem w roli głównej.

Domowy budyń z żółtkiem - po 8 miesiącu

Reklama

Składniki: 1 szklanka mleka, które pije dziecko 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 żółtko

Przygotowanie: Pół porcji mleka wymieszaj z żółtkiem i mąką ziemniaczaną. Resztę mleka zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, powoli wlewaj do niego to z mąką oraz żółtkiem. Cały czas mieszaj danie, aby nie powstały grudki. Zagotuj całość. Gotowy deser przelej do miseczek. Możesz podać go z deserkiem owocowym lub z przetartymi morelami, malinami czy jagodami.

Przepiórcze gniazdka - po 18. miesiącu

Składniki: 4 przepiórcze jajka 1 łyżeczka masła 2 kajzerki 4 łyżki kiełków rzodkiewki 1 łyżka oleju 4 pomidorki koktajlowe oregano

Przygotowanie: Pokrój kajzerki w poprzek na kilka cienkich kromek. Posmaruj je masłem. Umyj i osusz kiełki. Ułóż je na kromkach. Sparz jajka, usmaż je na patelni jak sadzone i umieść w gniazdkach z kiełków. Następnie udekoruj kanapki pokrojonymi na ćwiartki pomidorkami. Każdą posyp odrobiną oregano.

Jajka faszerowane - po 18. miesiącu

Składniki: 3 jaja 2 łyżki ugotowanej i posiekanej piersi kurczaka 2 łyżki ugotowanego ryżu 1 ugotowana i starta marchewka 1/2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka majonezu 1 łyżeczka koperku 4 liście sałaty

Przygotowanie: Jaja sparz, ugotuj na twardo, obierz, przekrój i wyjmij żółtka. Połącz je z mięsem, marchewką i ryżem. Utrzyj całość na jednolitą masę. Dodaj przecier, majonez, jogurt i koper. Farszem wypełnij połówki jajek i ułóż je na liściach sałaty.


Dowiedz się więcej na temat: Żywienie dziecka | jaja | przepisy na dania z jajek

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje