Przejdź na stronę główną Interia.pl

Placentofagia. Niebezpieczna moda

​Wśród porodowych trendów na prowadzenie wysuwa się placentofagia - jedzenie łożyska przez kobiety. Ten rytuał promują celebrytki. Młode mamy wierzą, że dzięki temu ominie je depresja poporodowa. Szybciej wrócą do formy i uzupełnią brakujące minerały w swoim organizmie. Lekarze mają odmienne zdanie. Na ten temat rozmawiamy z dr n. med. Andrzejem Piotrem Jaworowskim - ginekologiem-położnikiem.

Styl.pl: Moda przyszła zza oceanu, choć w medycynie chińskiej placentofagia istnieje od wieków. Przypisuje się jej szereg zalet: wydajną laktację, szybszą regenerację, odzyskanie piękna... Co jeszcze można dopisać do tej listy? 

Reklama

Andrzej Jaworowski: - Choć zjadanie łożyska jest powszechne w świecie zwierząt to nie należy do typowej praktyki poporodowej u ludzi. Moda na konsumpcję łożyska najszybciej rozwija się w Stanach Zjednoczonych, gdzie jednocześnie istnieje coraz większy rynek usług z tym związanych jak np. preparacja łożysk, dehydratacja, przetwarzanie na kapsułki. Wydawane są poradniki i redagowane strony internetowe z przepisami na przygotowanie łożyska (np. spaghetti czy lasagne). Cudowne wręcz zalety placentofagii przypisuje się wysokiej zawartości w łożysku: białka, żelaza, hormonów, które mają oprócz przyspieszenia regeneracji po porodzie, poprawienia laktacji, dodawać energii, poprawiać nastrój i działać przeciwbólowo. 

Panie doktorze, kobiety żyją w przekonaniu, że zjedzenie łożyska to antidotum na depresję poporodową. Prawda, czy mit?

- Niestety jak dotychczas nie udało się naukowcom wykazać istotnego wpływu zjadania łożyska na nastrój kobiet. Jednakże można znaleźć na forach społecznościowych wiele wpisów zadowolonych kobiet, czujących różnicę w swoim nastroju po spożyciu łożyska. 

Dla jednych łożysko to bogaty w substancje odżywcze narząd płodowy, ale pojawiają się też opinie, że łożysko to odpad medyczny... Skąd ta różnica zdań?

- Łożysko człowieka jest nadal przedmiotem wielu badań naukowych, które stale poszerzają naszą wiedzę na temat rozwoju wewnątrzmacicznego dziecka, mechanizmów niebezpiecznych powikłań ciąży jak stan przedrzucawkowy czy hipotrofia płodu, wreszcie coraz powszechniej pozyskuje się komórki macierzyste z naczyń łożyska. Jednocześnie codziennie na większości sal porodowych łożyska po porodzie pakuje się do worków i przekazuje do utylizacji jako odpad medyczny. 

Na wielu blogach można spotkać przepisy na przyrządzenie łożyska, które jest porównywane do polędwicy lub wątróbki. Doprawia się je pieprzem, imbirem lub curry. Podawane jest na surowo lub? 

- Według badań amerykańskich najbardziej rozpowszechnioną formą spożywania łożyska są kapsułki zawierające wysuszone tkanki łożyska. Podobno z jednego łożyska można wyprodukować ok 200 kapsułek. 

Auto-kanibalizm... Czy przemysł farmaceutyczny widzi w tym przypadku potencjał? 

- Placentofagia staje się dość dochodowa za oceanem. W niektórych środowiskach nawet 30 proc. kobiet decyduje się na zjadanie swojego łożyska. Zdarza się, że kobietom zaraz po porodzie proponowane są usługi związane z przetworzeniem łożyska i przygotowaniem kapsułek. 

Dowiedz się więcej na temat: łożysko

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje