Przejdź na stronę główną Interia.pl

Kariera od kuchni

Jest najbardziej utytułowaną szefową kuchni na świecie. Jako jedyna kobieta we Francji zdobyła trzy gwiazdki w przewodniku Michelina. – Wielu mężczyzn przyznaje, że to matki nauczyły ich gotować, a jednak niektórym wciąż trudno zaakceptować, że kobiety mogą dołączyć do ich klubu – mówi Anne-Sophie Pic.

Twój STYL: W należącej do pani restauracji La Dame de Pic w Paryżu klienci dostają bibułki nasączone zapachami dań, które zostaną im podane. Czy to bajer, który ma przyciągnąć do lokalu znudzonych smakoszy, którzy jedli już w życiu wszystko, więc trzeba ich zaskoczyć w inny sposób?

Reklama

Anne-Sophie Pic: - W kuchni na najwyższym poziomie chodzi nie tylko o to, aby klienta dobrze nakarmić, ale miło zaskoczyć. W moich restauracjach na żadne ściemy nie ma miejsca, bo w gotowaniu, jak w żadnej innej dziedzinie, natychmiast da się je wyczuć. Pomysł na kulinarne perfumy przyszedł do mnie naturalnie - wywodzę się z rodziny restauratorów, mój pokój znajdował się nad kuchnią, więc było czymś normalnym, że wypełniały go zapachy gotowanych potraw.

Do tego fascynuje mnie praca ludzi, którzy tworzą perfumy, czyli tzw. nosów. Kiedy pojawiła się możliwość otwarcia restauracji w Paryżu, pomyślałam, że taki zapachowy eksperyment ciekawie ją wyróżni. Do projektu zaprosiłam wspaniałego kreatora perfum Philippe’a Boussetona, który  pomógł mi w realizacji marzenia.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje