Reklama

Reklama

Proste triki, by utrzymać porządek w kuchni nawet po "wielkim gotowaniu"

Podczas lockdownu niektórzy z nas gotują częściej niż zwykle. Decydujemy się na przygotowywanie wystawnego obiadu, domowego pieczywa albo po prostu zwykłej kolacji w formie kanapek, które wzbogacamy wieloma składnikami. Wszystko jak najbardziej na plus, jednak po wielkim gotowaniu zostaje zwykle... wielki bałagan. Jak szybko się go pozbyć albo w ogóle do niego nie doprowadzić? Podzielę się z wami kilkoma niezawodnymi sposobami.

Odpowiednie przygotowanie "miejsca pracy"...

...i nie chodzi tutaj tylko o to, by przygotować wszystkie niezbędne składniki do przyrządzenia danego posiłku. Warto zadbać również o przestrzeń i jej odpowiednie zabezpieczenie, które pozwoli nam bardzo szybko posprzątać i cieszyć smakiem świeżo przygotowanego posiłku.

Reklama

Na początku zacznijmy od prostych czynności, dzięki którym gotowanie będzie proste, sprawniejsze, a także przyjemniejsze. Jeśli mamy zmywarkę to ją opróżnijmy, jeśli zaś nie, to umyjmy wszystkie naczynia.

Podczas przygotowywania posiłków, kiedy to używamy różnych naczyń, będziemy mogli od razu umieścić je w pustym zlewie albo zmywarce. Podobnie w przypadku kosza na śmieci - opróżnijmy go, zanim zabierzemy się za gotowanie. Warto też usunąć z blatu oraz półek naściennych wszystkie zbędne elementy.

Najprawdopodobniej położymy tam bowiem wszelkiego rodzaju przyprawy i produkty spożywcze, niezbędne do przygotowania naszego posiłku. Po zakończeniu gotowania, pracy i sprzątania będzie o połowę mniej!

Banalną, ale równie istotną rzeczą jest regularne wietrzenie kuchni. Jeśli pogoda sprzyja, to otwórzmy okna. W przeciwny wypadku użyjmy wywietrzniki.

O sprzątaniu pomyślcie już... na zakupach

Istnieją sprawdzone triki, które niemal w magiczny sposób chronią kuchnię przed bałaganem. Oto kilka z nich.

Po pierwsze - o sprzątaniu myślcie już na zakupach. Nie kupujcie zbędnych produktów i nie nabywajcie ich w nadmiarze, aby nie wyrzucać potem tych niewykorzystanych. Zróbcie listę zakupów i unikajcie ich, kiedy jesteście głodni. Zakupy rozpakowujcie tak, aby zawsze wiedzieć, co, gdzie macie. Dzięki temu zaoszczędzicie czas i nie zrobicie bałaganu.

Ja posiadam na przykład specjalne, szklane pojemniki na produkty sypkie czy też przyprawy oraz woreczki do zamrażania. Jak to się wiąże z unikaniem bałaganu? Do pojemników przesypuję mąkę, kaszę, ryż czy cukier. Z nich łatwiej się je nabiera i nie rozsypują się, jak to jest w przypadku rozerwanych opakowań. To też bardziej higieniczne oraz estetyczne.

Jeśli robimy sos albo zupę, zwłaszcza o intensywnej barwie, to zabezpieczmy płytę kuchenki gazowej folią aluminiową. To metoda, którą stosuje niemal każda pani domu w Maroko i która doskonale się sprawdza tak naprawdę w każdym możliwym przypadku. Taki sposób stosowany jest też w restauracjach.

Nie ma się co oszukiwać - coś zawsze się wyleje albo wykipi. Po gotowaniu należy więc po prostu zebrać folię i wyrzucić - nic prostszego ani szybszego. Podobną zasadę można stosować w przypadku krojenia, obierania czy też patroszenia ryb. Blat, na którym to robimy, wyścielmy folią aluminiową albo papierem spożywczym.

Jak przygotować kandyzowane dodatki do deserów? Dowiesz się na kolejnej stronie>>>

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje