Reklama

Reklama

Ewa Wachowicz: Oto czego nie może zabraknąć na moim wielkanocnym stole

Hołduję tradycji, dlatego zawsze dbam o to, by na moim wielkanocnym stole znalazły się tak zwane “pozycje obowiązkowe". Aby niczego nie zabrakło i było w czym wybierać, przygotowania muszę zacząć odpowiednio wcześniej.

Żeby dogodzić całej rodzinie decyduję się na wykonanie zarówno potraw wytrawnych jak i deserów. Oczywiście w liczbie mnogiej. Zapraszam do zapoznania się z moim wielkanocnym menu!

Wędzenie i marynowanie - zacznijcie odpowiednio wcześnie

Reklama

Nic nie zastąpi smaku domowej wędliny! Jeśli tylko mam czas, to marynuję mięsa przed Wielkanocą, by w Wielkim Tygodniu je uwędzić. Posiadam domową, ogrodową wędzarnię. Zachęcam wszystkich do wypróbowania podobnego urządzenia. Mimo że w proces ten należy włożyć wysiłek, to zdecydowanie warto.

Zdarza się jednak, że nie uda mi się wygospodarować na to czasu. Wówczas robię zakupy w małej, podkrakowskiej rodzinnej firmie masarskiej. Dobre, świeże wędliny na śniadaniu muszą znajdować się na stole w każdy świąteczny dzień. Ostatnio często robię też opcje wegetariańskie i wegańskie - nie wszyscy członkowie mojej rodziny jedzą mięso.

Desery - trzy obowiązkowe pozycje plus dodatki

Wszyscy uwielbiamy wypieki, a domownicy mają swoje ulubione desery. Wielkanoc to koniecznie trzy podstawowe pozycje: mazurki, sernik i baby. Te ostatnie w każdym roku robię w odmiennej wersji, na przykład drożdżowe albo ucierane. A tym razem chcę się z wami podzielić przepisem na makową babkę.

Babka makowa

Składniki

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru (niepełna)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 100 g masła
  • 1¼ szklanki mąki
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g maku
  • ¼ szklanki mleka
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym. Gdy zbieleją dodać miękkie masło i zmiksować. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz mak. Wymieszać robotem.

Wlać mleko i utrzeć. Białka ubić z solą. Dodać do żółtek z makiem i delikatnie połączyć. Przełożyć do foremki natłuszczonej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec przez 45 minut w temp. 180 st. C. Po wystudzeniu udekorować cukrem pudrem.

Z kolei mazurki, będące typowo wielkanocnymi ciastami, można serwować na kilka sposobów. Wypieka się je w różnych kształtach (na przykład okrągłych lub kwadratowych) i pokrywa ulubioną masą. Moi bliscy wyjątkowo lubią tę kajmakową. Po skończonym śniadaniu każdy dostaje “wyprawkę", żeby móc cieszyć się smakiem mazurka kajmakowego przez kilka kolejnych dni. Oczywiście obok podstawowych ciast, zawsze pojawiają się też inne słodkości. Między innymi: rogaliki oraz “ciasteczka słoneczka".

Na kolejnej stronie dowiesz się, jak Ewa Wachowicz przygotowuje wielkanocną sałatkę z chrzanem i ananasem >>>>

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje