Reklama

Reklama

Co przygotować w oparciu o nowalijki? Niektóre z nich wyhodujecie w domu

Warto zdawać sobie jednak sprawę z tego, że od 2004 toku jest w Polsce objęty częściową ochroną gatunkową, a więc nie można go zrywać np. podczas spaceru po łąkach.  Z powodzeniem możecie jednak uprawiać go samodzielnie albo kupić w warzywniaku. Widziałam nawet czosnek niedźwiedzi w doniczkach. Dzisiaj mam dla was dwie propozycje potraw z jego wykorzystaniem.

Reklama

Zupa z czosnku niedźwiedziego

Składniki

  • 2 pęczki czosnku niedźwiedziego
  • 2 cebule
  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki masła
  • 1 l bulionu drobiowego lub jarzynowego
  • sól
  • pieprz

Składniki do podania

  • jogurt grecki
  • jajka przepiórcze

Przygotowanie:

W garnku roztopić masło. Wrzucić posiekane cebule. Gdy się zeszklą, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Wymieszać i zalać wywarem. Przykryć i gotować do miękkości. Czosnek umyć, łodygi odciąć, a liście posiekać. Wrzucić do zupy. Po kilku minutach zmiksować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ugotowanymi na twardo jajkami przepiórczymi i gęstym jogurtem. 

Druga propozycja to przepyszne i aromatyczne pesto. Takie pesto zalane oliwą możemy dłuższy czas przechowywać w lodówce. Wymieszane z makaronem może być smacznym daniem obiadowym, z kolei z kaszą lub ryżem, oryginalnym dodatkiem do mięsa. Pesto doskonale smakuje też z domowej roboty pieczywem! 

Aromatyczne pesto

Składniki

  • 4 garście posiekanego czosnku niedźwiedziego
  • 2 garście orzechów laskowych
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ szklanki oliwy

Przygotowanie:

Orzechy uprażyć w piekarniku (7-8 minut w temp. 200 st. C). Przełożyć do ściereczki i ocierając pozbawić skórki. Wrzucić do miksera, dodać czosnek i zmiksować. Dorzucić posiekane liście czosnku niedźwiedziego, posolić, wlać oliwę i ponownie zmiksować. Przełożyć do słoiczka, na wierzch wlać oliwę.

Nowalijki w sklepie. Na co zwrócić uwagę?

Nie zawsze mamy czas na domową uprawę i kupujemy nowalijki w sklepach i na straganach. Pamiętajmy jednak, by zawsze pytać o ich pochodzenie! Nawet te polskie możemy dostać z upraw ekologicznych.

Co więcej, nie wybierajmy tych, które prezentują się wyjątkowo dobrze. Idealnie wyglądające warzywa często są "zasilane" sztucznymi nawozami. Wśród popularnych nowalijek warto wymienić też rzodkiewkę. Najczęściej jadamy ją z kanapkami albo dodajemy do twarożku. Co powiecie na coś nietypowego, a mianowicie zupę rzodkiewkową? Przepis poniżej.

Zupa rzodkiewkowa

Składniki

  • 1 l wywaru drobiowego
  • 2 ziemniaki
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 łyżka masła
  • ½ szklanki śmietany
  • 3 łyżki - serka homogenizowanego
  • pieprz
  • pęczek koperku do dekoracji

Przygotowanie:

W garnku rozgrzać masło. Wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Podsmażyć. Wlać wywar, przykryć i ugotować. Dorzucić pokrojone w plastry rzodkiewki i pod przykryciem gotować jeszcze przez 10 minut. Serek dodać do śmietany. Wymieszać. Zahartować gorącą zupą i przelać do garnka. Zagotować. Pod koniec przyprawić pieprzem. Podawać w kubku. Udekorować koperkiem.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje