Reklama

Reklama

Co przygotować w oparciu o nowalijki? Niektóre z nich wyhodujecie w domu

Mimo, że pogoda najwyraźniej "nie może się zdecydować", to jednak zima się kończy, a zaczyna wiosna. Z chęcią więc sięgamy po tak zwane nowalijki, których obecnie nie brakuje w warzywniakach.

Niektóre z nich pochodzą z upraw szklarniowych, inne są importowane z cieplejszych krajów. Pamiętajmy też o tym, że wiele możemy wyhodować samodzielnie.

Samodzielna hodowla. Nawet dla tych, którzy nie mają ogródka

Reklama

Najlepszym rozwiązaniem jest samodzielna uprawa w ogrodzie, na balkonie, ale też w naświetlonym, domowym pomieszczeniu. Możemy zdecydować się na przykład na kiełki. W tym przypadku warto kupić "kiełkownicę" (spokojnie, nie jest to duży wydatek) i założyć wielowarstwową uprawę kiełków: fasoli, rzodkiewki, lucerny czy soczewicy. W sklepach ze zdrową żywnością bez problemu kupimy nasiona.

Kiełki smakują znakomicie, ale są też cennym źródłem pierwiastków, na przykład: wapnia, żelaza, potasu czy chromu. To dobre i niedrogie źródło uzupełniające codzienną dietę. Możemy jeść je "solo", dodawać do sałatek, kanapek czy zup.

Co jeszcze "wyrośnie w domu"? Wiele doniczkowych ziół. Wśród nich na przykład: rozmaryn, mięta czy bazylia.

Za to szczypiorek wyrasta bardzo wcześnie na grządce - oczywiście jeśli zasialiśmy go w odpowiednim czasie. Można wykorzystać go jako dodatek do jajecznicy, twarogu albo pasty jajecznej. Poniżej przygotowałam dla was przepis na pastę z wędzonym karpiem, serkiem oraz właśnie szczypiorkiem.

Pasta z wędzonym karpiem, serkiem i szczypiorkiem

Składniki

  • wędzony filet z karpia
  • 250 g sera białego półtłustego
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Twaróg przełożyć do miski, rozgnieść widelcem. Wymieszać z kawałkami ryby. Dorzucić drobno posiekany szczypiorek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać śmietanę. Wymieszać.

Rzeżucha nie tylko na Wielkanoc

Przed Wielkanocą zakładam domową plantację rzeżuchy, którą wykorzystuję również po świętach. Zielone pędy dodaję do kanapek, sałatek i robię pyszne masło czosnkowo-rzeżuchowe. Jak go wykonać? Wystarczy masło utrzeć, wymieszać z przeciśniętym czosnkiem, rzeżuchą i solą. Proporcje...do smaku! Inną opcją jest pasta jajeczna z rzeżuchą. Jajka należy ugotować, obrać i przetrzeć przez sito. Wymieszać z majonezem i musztardą.

Przyprawić solą i pieprzem. Dodać rzeżuchę i wymieszać. Proporcje: 3 jajka, 2 łyżki majonezu, łyżka musztardy i rzeżucha, sól, pieprz do smaku.

Dlaczego warto jeść i hodować rzeżuchę? Oprócz charakterystycznego smaku posiada szereg prozdrowotnych właściwości. Jest bogatym źródłem mikro i makroelementów oraz witamin, między innymi: A, K, czy PP. Jej uprawa jest bardzo prosta.

Należy tylko zaopatrzyć się w nasiona i odpowiednie naczynie, sprawdzi się zwykły, płaski talerzyk. Naczynie postawić w ciepłym i nasłonecznionym miejscu, najlepiej na parapecie. Na pewno większość z was doskonale wie, jak hodować rzeżuchę. Korzystając z okazji chcę was więc przekonać do uprawiania jej częściej, niż tylko przed Wielkanocą.

Czosnek niedźwiedzi - pyszny, zdrowy i aromatyczny

Kilka lat temu w moim ogrodzie wyrósł zasadzony wcześniej czosnek niedźwiedzi. Nie przypomina on normalnego czosnku, ponieważ zamiast ząbków do obróbki spożywczej wykorzystujemy długie, zielone liście. Jest bardzo zdrowy i mówi się, że ma nawet działanie antynowotworowe.

Jakie pyszności można przygotować z czosnku niedźwiedziego - dowiesz się na kolejnej stronie>>>

***Zobacz także***

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje