Reklama

Reklama

Cebula klasyczna, czerwona, a może szalotka? Oto, jak wykorzystać je w kuchni

Nie wyobrażam sobie kuchni bez cebuli. Najczęściej wykorzystujemy tę zwykłą, czerwoną oraz szalotkę. Na jej bazie gotujemy zupy, dodajemy do sałatek, kanapek oraz dań wytrawnych na ciepło i zimno. Czym te trzy produkty różnią się między sobą i jak wykorzystuję je w kuchni? To właśnie tym chcę się dzisiaj z wami podzielić.

Klasyczna cebula. Smaczna, zdrowa i "dająca" się wykorzystać na wiele sposobów!

Cebula to jedno z najstarszych warzyw, jakie znane jest człowiekowi. Wykorzystywano oraz znano jej właściwości już tysiące lat temu. Jej zaletą jest smak, ale też szereg prozdrowotnych właściwości. Ma działanie antybakteryjne, zawiera witaminy (między innymi A oraz C), a dodatkowo fosfor czy żelazo.

Reklama

Warto wspomnieć o tym, że cebula nie traci swoich wartości podczas obróbki termicznej. Z powodzeniem można jeść gotowaną czy duszoną, chociaż należy mieć świadomość, że najzdrowsza jest oczywiście ta surowa. Dobra wiadomość dla tych, którzy dbają o linię - warzywo to jest niskokaloryczne. W 100 gramach jest tylko 40 kcal.

Zwykła cebula kojarzy mi się z klasycznym, domowym rosołem. Bez niej ta zupa nigdy nie będzie miała właściwego smaku. Przygotowując zupę albo sos, zawsze najpierw podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę. Polecam również puree ziemniaczane z jej dodatkiem.

Możecie też samodzielnie przygotować prażoną cebulkę. Będzie to smaczna posypka do hot-dogów, sałatek albo też innych potraw, w tym kaszanki z grilla. Poniżej znajdziecie przepis na ten dodatek.

Prażona cebula

Składniki

  • kilka cebul
  • 1 łyżka mąki na cebulę
  • ½ l oleju na cebulę
  • sól

Przygotowanie:

Cebulę obrać i niezbyt drobno posiekać. Wrzucić do miski, oprószyć mąką i wymieszać. Przesypać na sitko i strzepnąć nadmiar mąki. W rondelku lub na głębokiej patelni mocno rozgrzać olej i partiami smażyć cebulę na złoty kolor, od czasu do czasu mieszając. Wyjąć i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Przełożyć do miseczki, posolić i wymieszać. W szczelnie zamykanym pojemniku prażoną cebulę można przechowywać nawet przez kilka tygodni.

Cebulę można też marynować. W jaki sposób? Przepis poniżej.

Cebula marynowana

Składniki

  • 1 kg cebuli czerwonej
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • korzeń chrzanu

Składniki na zalewę na 3 słoki 1-litrowe

  • 1 l wody
  • ½ l octu jabłkowego
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki soli

Przygotowanie:

Cebulę obrać i pokroić w talarki. Włożyć do wyparzonych słoików razem z kilkoma ziarnami ziela angielskiego, liśćmi laurowymi, czosnkiem i kawałkami chrzanu. Zalać przegotowaną i lekko wystudzoną marynatą. Zakręcić i odstawić na kilka dni (można zapasteryzować). Przechowywać w chłodzie (w lodówce lub piwnicy).

Dowiedz się więcej na temat: felieton Ewy Wachowicz | Ewa Wachowicz | cebula | cebula prażona

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje