Reklama

Pomidory w roli głównej. Jakie oryginalne potrawy z nich przygotować?

Nie wyobrażam sobie kuchni bez warzyw, w tym pomidorów. Od kiedy mam własną, przydomową szklarnię, wykorzystuję je częściej. Wiosną nabywam sadzonki pomidorów oraz ogórków, które uprawiam na własny użytek. Już od jakiegoś czasu cieszę się smakiem pomidorów z własnego ogrodu. Najczęściej używam ich do zup, sałatek czy kanapek, ale przygotowuję też ciekawsze potrawy, na które przepisami się z wami podzielę.

Pomidory to jedne z najpopularniejszych warzyw w Unii Europejskiej, a Polska jest w czołówce krajów zajmującej się ich eksportem. Są one nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Zawierają takie witaminy, jak: C, K, B1, a oprócz tego: kwas foliowy, biotynę czy cynk.

Kiszone pomidory - przepis Ewy Wachowicz

Nie wiem czy wiecie, że pomidory są wdzięcznym materiałem na kiszonki. Takie zamknięte w słoiku można zimą użyć do przygotowania sałatek, jak i zupy pomidorowej.  

Składniki:

Reklama
  • 1 kg pomidorów (niezbyt dużych, najlepiej malinowych, koktajlowych, paprykowych i tygrysich),
  • 4 ząbki czosnku,
  • kawałek chrzanu,
  • 1 łyżeczka gorczycy,
  • koper,
  • solanka: 30 g soli na 1 l wody.

Opis przygotowania:

  1. Pomidory umyć, osuszyć i ułożyć w słoiku z czosnkiem, kawałkiem chrzanu, koprem i gorczycą. 
  2. Zalać wystudzoną solanką. Przykryć, ale nie zakręcać. 
  3. Odstawić na 5-7 dni. 
  4. Po tym czasie szczelnie zamknąć. 
  5. Jeśli chcemy mieć pomidory małosolne, to należy zakręcić słoik po 2-3 dniach. 
  6. Po otwarciu przechowywać w lodówce.
  7. Podane proporcje wystarczą do wypełnienia 2-litrowego słoika. 
  8. Jak sami widzicie, pomysłów na wykorzystanie pomidorów nie brakuje. 
  9. Mogą to być tradycyjne potrawy, albo całkiem oryginalne - wybór należy do was. 
  10. Jestem przekonana, że na pewno więcej niż tylko jedna receptura, przypadnie wam do gustu

Zobacz też: Jak wykorzystać śliwki w kuchni? Wachowicz podaje przepisy na ciasta, przekąski i dania ze śliwkami

Sałatka z pomidorami - przepis Ewy Wachowicz

Osobiście najbardziej lubię pomidory zerwane "ze słońca", pokrojone w plasterki i położone na kanapce. Polecam też poniższą sałatkę. Składniki:

  • 3 pomidory,
  • 3 ząbki czosnku,
  • świeża bazylia,
  • sól,
  • pieprz,
  • 3 łyżki oliwy,
  • kilka łyżek majonezu,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 1 łyżka pasty paprykowej.

Opis przygotowania:

  1. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i usunąć nasiona. Miąższ pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miski. 
  2. Dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek. 
  3. Dodać poszarpane listki bazylii. 
  4. Przyprawić solą i pieprzem. 
  5. Wlać oliwę.
  6. Do majonezu dodać musztardę i pastę paprykową. Wymieszać. 
  7. Do pomidorów dodać 2 łyżki, resztę można wykorzystać na kanapki.

Polecamy też: Ewa Wachowicz poleca przepisy z grzybami. Palce lizać

Zupa pomidorowa - przepis Ewy Wachowicz

Zupę pomidorową znają wszyscy ale niekoniecznie taką z dodatkiem miodu. Oto receptura.

 Składniki: 

  • 4 pomidory malinowe,
  • 2 pomidory zwykłe,
  • 1 marchewka,
  • 1 ziemniak,
  • ½ papryki czerwonej,
  • 1 cebula,
  • 1 l wywaru na cielęcinie,
  • 1 łyżka miodu,
  • sól morska do smaku,
  • 1 łyżka masła do smażenia,
  • do podania: makaron. 

Opis przygotowania:

  1. W garnku roztopić masło. 
  2. Na gorącym tłuszczu podsmażyć pokrojone drobno warzywa, zaczynając od marchewki i ziemniaka. Zalać wywarem, przykryć i dusić do miękkości warzyw.
  3. Dodać pomidory starte na tarce jarzynowej (najpierw przekroić na pół, następnie zetrzeć w taki sposób, by skórka została na tarce). 
  4. Zagotować i zmiksować.
  5. Dodać miód. 
  6. Doprawić solą do smaku. 
  7. Zabielić śmietanką (uprzednio warto ją zahartować). 
  8. Podawać z makaronem.

Sos pomidorowy - przepis Ewy Wachowicz

Z pomidorów warto też zrobić sos, który można podać na przykład z pieczonymi ziemniakami, posmarować kanapkę, jak również wykorzystać do wielu dań. 

Składniki: 

  • 3-4 pomidory,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • kilka pomidorów suszonych w oliwie,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • ⅓ łyżeczki kminku mielonego.

Opis przygotowania:

Posiekaną cebulę zeszklić na maśle. Pod koniec dodać drobno pokrojony czosnek. Po chwili dołożyć sparzone, pozbawione skórki i pokrojone pomidory i pomidory suszone. W razie potrzeby podlać wodą. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz oregano i mielonym kminkiem. Dusić przez 15 minut. Zmiksować na gładko.

Zapiekane bakłażany z sosem pomidorowym - przepis Ewy Wachowicz

Taki sos można wykorzystać do przyrządzenia zapiekanych bakłażanów, którym dzielę się poniżej. Można też postępować stricte według poniższej receptury. 

Składniki: 

  • 1 duży bakłażan,
  • sól,
  • 1 - cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 3-4 dojrzałe pomidory,
  • 1 łyżeczka bazylii,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • ser haloumi lub kulka mozzarelli,
  • świeża bazylia do dekoracji.

 Opis przygotowania:

Bakłażana pokroić w krążki o grubości palca. Posolić z obu stron i odstawić. Gdy pojawi się "rosa", osuszyć ręcznikiem papierowym (ten zabieg pozwala pozbyć się goryczki). Przełożyć na blachę piekarnikową wyścieloną papierem do pieczenia. Piec przez 20 minut w temp. 180 st. C. W tym czasie zrobić sos. Na gorącej oliwie zezłocić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Sparzone pomidory drobno posiekać, przełożyć na patelnię. Przyprawić solą oraz roztartą w dłoniach bazylią i oregano. Wymieszać i podgrzewać tak długo, aż się mocno zredukuje. Sos rozłożyć na podpieczonych plastrach bakłażana. Przykryć pokrojonym serem i zapiec w piekarniku (pod grillem). Udekorować świeżą bazylią. Podawać na ciepło lub na zimno.

Leczo pomidorowe z indykiem - przepis Ewy Wachowicz

Jak wspomniałam pomidory można wykorzystać też do wielu dań, w tym także mięsnych. Poniżej leczo pomidorowe z indykiem.

Składniki:

  • ½ kg mięsa z indyka,
  • masło klarowane do smażenia,
  • 1 cebula,
  • 3 różnokolorowe papryki,
  • 2 cukinie,
  • 3 pomidory,
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego,
  • 1 papryczka chili,
  • 1 łyżeczka estragonu,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • sól,
  • bazylia do dekoracji.

 Opis przygotowania:

Mięso pokroić w kostkę, obsmażyć na maśle klarowanym. Dorzucić posiekaną w piórka cebulę. Pokroić i dodać papryki oraz cukinie. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić i dodać do potrawy. Wlać przecier pomidorowy. Dorzucić posiekaną papryczkę chili, przyprawić roztartym w dłoniach estragonem, słodką papryką i solą. Wymieszać, przykryć i dusić przez kilka minut. Na talerzu udekorować bazylią.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: Ewa Wachowicz | Przepisy Ewy Wachowicz
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy