KUCHNIA | Czwartek, 10 grudnia 2020 (14:29)
Marynowane, w oleju, w sosie koperkowym… Znudzeni wciąż tymi samymi smakami? Sprawdźcie, z czym śledzie idealnie się komponują i wypróbujcie nowe fantastyczne dania.
1 / 5
Śledź i burak To doskonałe połączenie, które sprawdzi się w wielu wariantach. Od prostej kanapki z pełnoziarnistego pieczywa z plastrem pieczonego buraczka (lub łyżką ćwikły), ogórkiem kiszonym i delikatnym matiasem, po rosyjską warstwową sałatkę śledziowo-warzywną, znaną jako „śledź pod szubą”. Warianty mogą być proste lub niezwykle skomplikowane, ale sekret tkwi w połączeniu wyrazistego smaku śledzia z nieco słodkawym burakiem. To zdrowe połączenie ma same zalety: nie tylko pozwala na szybkie przygotowanie dania, wprowadzenie dodatkowej porcji warzyw i lepsze zbilansowanie diety, ale i piękne kolorystyczne zakomponowanie dania.
Źródło: 123RF/PICSEL