KUCHNIA | Wtorek, 30 lipca 2019 (09:56)
Kotlet mielony, ziemniaki i zasmażane buraczki to jeden z tradycyjnych polskich zestawów obiadowych. Doprawiaj mięso różnymi dodatkami, a za każdym razem będzie smakowało inaczej.
1 / 7
Z kalafiorem Składniki: 10 maleńkich różyczek kalafiora, duża cebula, 4 kawałki suszonych pomidorów wyjęte z zalewy olejowej, sól, pieprz, łyżeczka posiekanego świeżego majeranku, olej do smażenia, 60 dag mięsa mielonego, jajko, 5 łyżek bułki tartej. Przygotowanie: Kalafiora umyj i podziel na części. Różyczki kalafiora gotuj przez około 10 minut w posolonej wodzie. Wyjmij i dobrze odsącz. Cebulę posiekaj, dodaj do mięsa, wbij jajka, dodaj 2 łyżki bułki tartej, posiekane pomidory oraz zioła. Dolej 4 łyżki zimnej wody. Dopraw do smaku. Nabieraj małe porcje jednolitej masy i oblep nią różyczki kalafiora, formując frykadelki. Panieruj w pozostałej bułce tartej i układaj na rozgrzanym oleju. Smaż na rumiano ze wszystkich stron. Podawaj z zieloną sałatą.
Źródło: 123RF/PICSEL