Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Ahuaca-Mulli - azteckie guacamole

Ahuaca-mulli to potrawa znana od bardzo dawna w imperium Azteków i oznaczała dosłownie sos z awokado, gdyż ten starożytny owoc znany był Aztekom jako Ahuacatl. Potrawa ta przetrwała do czasów obecnych i znamy ją pod nazwą guacamole.

Składniki:


* Awokado
* Pomidor
* Cebula
* Kolendra (świeże listki)
* Papryczka chipotle
* Sok z cytryny
* Sól kamienna
* Oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Reklama

Przekroić awokado w pół, wyciągnąć pestkę i wybrać miąższ ze skórki. Pomidora, obrany miąższ awokado i cebulę pokroić na małe kawałki, drobno posiekać listki kolendry. Wszystko włożyć do misy, przyprawić solą, sokiem z cytryny, ostrą papryczką i oliwką, i dokładnie wymieszać. Ahuaca-mulli można podać jako dip z żywymi krakersami, dressing do sałatki lub jako danie samo w sobie.

Terapeutyczne walory tej recepty są niesamowite dzięki awokado, które jest jednym z potężniejszych owoców rosnących na naszej planecie.

Ahuaca-mulli to recepta o właściwościach przeciwzapalnych, szczególnie pomocna w zmianach reumatycznych. Aktywne w walce ze stanami zapalnymi są tu: fitosterole, antyoksydanty karotenoidowe i inne (jak witaminy C, E, flawonoidy, minerały jak mangan, selen i cynk), kwasy tłuszczowe Omega-3 i PSA (czyli Polyhydroxylated Fatty Alcohols).

Ahuaca-mulli to wspaniałe źródło antyoksydantów karotenoidowych a jakość i proporcje tłuszczów w nim zawartych zapewnia ich optymalną absorbcję. Mamy tu jedyne danie na świecie gdzie obok siebie są luteina, neoxantyna, neochrome, chrysanthemaksantyna, beta-cryptoksantyna, zeaksantyna, violaksantyna, beta-karoten i alfa-karoten.

Ahuaca-mulli wspomaga zdrowie serca na wielu frontach, głównie dzięki akcji przeciwzapalnej i antyoksydacyjnej, ale też dzięki regulacji tłuszczów we krwi, w tym cholesterolu. Zdrowe serce to też kwas oleinowy, kwasy tłuszczowe Omega-3, witamina B6 i kwas foliowy.

Dięki wysokiej zawartości błonnika, reguluje poziom cukru we krwi.

Dzięki akcji przeciwzapalnej i antyoksydacyjnej awokado wykazuje właściwości antynowotworowe, ponieważ nowotwory występują zawsze w towarzystwie stanów zapalnych i wysokiej aktywności wolnych rodników. Awokado redukuje stres oksydacyjny w zdrowych komórkach ciała, a w komórkach nowotworowych go zwiększa przyspieszając tym samym ich śmierć.

Więcej na temat żywienia terapeutycznego znajdziesz na Tagen.tv


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje