Przejdź na stronę główną Interia.pl

Pieczeń z indyka...

...z bekonem i ziołami.

Przepis

Dla 6 osób
Czas przygotowania: 30 min
Czas leżakowania: 10 min
Metoda grillowania: bezpośrednia

Składniki


- 1 duży filet z indyka, ok. 900 g
- 12 plasterków bekonu

Reklama

6 plasterków szynki parmeńskiej

Farsz
- 75 g pieczywa lub bułki tartej
- 100 ml rosołu z kury
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane
- 2 łyżki posiekanego rozmarynu
- 2 łyżki posiekanego oregano
- 1 limonka
- 0,5 łyżeczki grubej soli
- 0,5 łyżeczki grubego, czarnego pieprzu
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- 0,5 łyżki nasion kolendry
- 80 g posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie

Na początek przygotuj farsz, czyli wymieszaj ze sobą wszystkie składniki tak, aby powstała jednolita masa, która nie będzie zbyt mokra. Jeśli tak, dodaj ponownie troszkę ziół.

Filet z indyka przekrój po długości, posmaruj farszem, zawiń w roladkę a następnie obłóż dokoła plastrami boczku.

Boczek ułóż wzdłuż a następnie na boczek zawiń plastry szynki parmeńskiej, tym razem w szerz. Zawiąż wszystko sznurkiem, aby się roladki nie rozeszły i zacznij grillowanie.

Nastaw grill na metodę grillowania pośrednią i grilluj indyka, aż do momentu, kiedy jego temperatura będzie ok. 160 stopni C.

Dowiedz się więcej na temat: Pascal Brodnicki | grill | grillowanie | przepisy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje