Przejdź na stronę główną Interia.pl

Cudowny imbir

Kłącze imbiru ma nie tylko niezwykły kształt, ale też niezwykłe właściwości.

Nie tylko nadaje potrawom niezwykły aromat, ale też ma silne właściwości prozdrowotne.

Reklama

Przez wiele lat imbir w Polsce występował głównie w postaci sproszkowanej i był używany jako przyprawa do pasztetu. Teraz jednak możemy się cieszyć świeżym imbirem, który daje o wiele większe możliwości kulinarnego wykorzystania.

Kupując korzeń imbiru należy zwrócić uwagę aby był świeży, miał gładką skórkę bez śladów przesuszenia. Przechowujemy imbir w lodówce w torebce foliowej. Przed użyciem obieramy go ze skórki.

Imbir jest dziś znany i używany na całym świecie. Nie wiemy jednak dokładnie skąd pochodzi ta cudowna roślina. W tropikalnej Azji imbir uprawia się od ponad 3000 lat. Imbiru używano na Bliskim Wschodzie i w południowej Europie na długo przed Rzymianami. To jedna z najstarszych roślin uprawnych.

W Europie pojawił się w czasie wypraw krzyżowych, przywieziony z Ziemi Świętej. Natychmiast zyskał ogromną popularność w Anglii, gdzie uważano, że może chronić przed epidemią morowego powietrza. Po dziś dzień jest silnie zakorzeniony w angielskiej tradycji kulinarnej, obfitej w różne napoje imbirowe.

Szczególnie istotne jest rozgrzewające działanie imbiru. Możemy - wzorem Anglików - przyrządzać z niego rozmaite napoje. Najprostszy to woda gotowana z dodatkiem pokrojonego imbiru, podawana z sokiem cytrynowym i miodem. Pyszny i zdrowy jest też imbir kandyzowany. 

Imbir nie tylko rozgrzewa ale także leczy choroby przewodu pokarmowego (jest skuteczny przeciw mdłościom), łagodzi objawy przeziębienia, pomaga przy zaburzeniach miesiączkowania i napięciu przedmiesiączkowym, ułatwia trawienie, łagodzi migreny, poprawia kondycję stawów i  krążenie krwi. W Azji od dawna uważany jest za afrodyzjak.

Polecamy przepisy z imbirem:

Pyszna aromatyczna sałatka

Kaczka w glazurze imbirowej

Pomysł na aromatyczny sos

 

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje