Reklama

Cudowny imbir

Kłącze imbiru ma nie tylko niezwykły kształt, ale też niezwykłe właściwości.

Nie tylko nadaje potrawom niezwykły aromat, ale też ma silne właściwości prozdrowotne.

Przez wiele lat imbir w Polsce występował głównie w postaci sproszkowanej i był używany jako przyprawa do pasztetu. Teraz jednak możemy się cieszyć świeżym imbirem, który daje o wiele większe możliwości kulinarnego wykorzystania.

Kupując korzeń imbiru należy zwrócić uwagę aby był świeży, miał gładką skórkę bez śladów przesuszenia. Przechowujemy imbir w lodówce w torebce foliowej. Przed użyciem obieramy go ze skórki.

Reklama

Imbir jest dziś znany i używany na całym świecie. Nie wiemy jednak dokładnie skąd pochodzi ta cudowna roślina. W tropikalnej Azji imbir uprawia się od ponad 3000 lat. Imbiru używano na Bliskim Wschodzie i w południowej Europie na długo przed Rzymianami. To jedna z najstarszych roślin uprawnych.

W Europie pojawił się w czasie wypraw krzyżowych, przywieziony z Ziemi Świętej. Natychmiast zyskał ogromną popularność w Anglii, gdzie uważano, że może chronić przed epidemią morowego powietrza. Po dziś dzień jest silnie zakorzeniony w angielskiej tradycji kulinarnej, obfitej w różne napoje imbirowe.

Szczególnie istotne jest rozgrzewające działanie imbiru. Możemy - wzorem Anglików - przyrządzać z niego rozmaite napoje. Najprostszy to woda gotowana z dodatkiem pokrojonego imbiru, podawana z sokiem cytrynowym i miodem. Pyszny i zdrowy jest też imbir kandyzowany. 

Imbir nie tylko rozgrzewa ale także leczy choroby przewodu pokarmowego (jest skuteczny przeciw mdłościom), łagodzi objawy przeziębienia, pomaga przy zaburzeniach miesiączkowania i napięciu przedmiesiączkowym, ułatwia trawienie, łagodzi migreny, poprawia kondycję stawów i  krążenie krwi. W Azji od dawna uważany jest za afrodyzjak.

Polecamy przepisy z imbirem:

Pyszna aromatyczna sałatka

Kaczka w glazurze imbirowej

Pomysł na aromatyczny sos

 

Smaki Życia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy