Reklama

Reklama

Ciasto kruche: Przepis podstawowy

Kruche ciasto jest jednym z najczęściej używanych i zarazem jednym z najłatwiejszych do wykonania.


Reklama

Nie wymaga długiego zagniatania, czasochłonnego wyrastania, czy wielkokrotnego wałkowania. A jednak często wzbudza postrach wśród gospodyń domowych. Wynika to z niestosowania się do kilku, żelaznych zasad, które gwarantują udany wypiek.

Tłuszcz - podstawa ciasta

Kruchość i delikatność ciasta kruchego pochodzi z zastosowania dużej ilości tłuszczu. Proporcja mąki do tłuszczu wynosi aż 2:1. Najlepiej sprawdza się pełnotłuste masło. Należy uważać na wszelkie masłopodobne produkty, które w swoim składzie oprócz masła, mają jeszcze wodę. Sekretnym składnikiem wielu gospodyń domowych jest także smalec - dodanie go zapewnia jeszcze większą kruchość. Wymieszany pół na pół smalec z masłem nadaje się również do słodkich wypieków. Margaryna, czy inny stały tłuszcz (np. olej kokosowy) powodują, że wypiek ma różny od klasycznej wersji smak i konsystencje, natomiast mogą być dobrą alternatywą dla osób na diecie (np. wegańskiej, bezmlecznej).   

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje